Voordracht wethouder

De gemeenteraad is sterk verdeeld over de voorgenomen benoeming tot wethouder van de heer Rabin Baldewsingh (PvdA) ter vervulling van de vacature die ontstaan is door het vertrek van Nadine Stemerdink naar Voorschoten. Dit voornemen roept vragen op en werpt zijn (slag)schaduw vooruit.

De aanstelling van deze kandidaat-wethouder zou een historische vergissing zijn, zoals destijds eerder is gemaakt bij de benoeming tot waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg van voormalig Commissaris van de Koningin van de provincie Zuid Holland mevrouw Joan Leemhuis-Stout. (VVD). Er is toen achteloos voorbijgegaan aan de onsympathieke en arrogante rol, die zij heeft gespeeld tijdens het besluitvormingsproces van de “Gemeentelijke Herindeling Den Haag en Omstreken” (1998-2002), bekend als de annexatieplannen van Den Haag. Wij waren dat nog niet vergeten!

Mevrouw Leemhuis werd gedwongen om haar provinciale bestuursfunctie neer te leggen vanwege haar vermeende instemming met onwenselijke speculaties, dubieuze leningen en risicovolle beleggingen. Dit alles met gemeenschapsgeld uitgevoerd in 1998/1999 door de heer Karel Baarspul, die als financieel medewerker van de provincie er lustig op doorbankierde. Zijn 'hobby' heeft vele miljoenen belastinggeld gekost. Deze malversaties werden bekend als de 'Ceteco-affaire'.

De aanstelling van mevrouw Leemhuis tot waarnemend burgemeester wekte op z’n minst verbazing en deed vele wenkbrauwen fronsen. Haar verweer luidde destijds: “Ik teken altijd ongezien alle stukken en vertrouw op mijn ambtenaren”.

Dus laten wij nu niet weer dezelfde fout maken met de benoeming van de heer Baldewsingh tot wethouder. Een op voorhand omstreden kandidaat die instemde met de plaatsing van de gewraakte windturbine. Een kandidaat die voorbijging aan de belangen en het welbevinden van de burgers die in de directe omgeving wonen van deze 'Haagse Windwapper' en hun terechte klachten zelfs publiekelijk bagatelliseerde. Ook dat zijn we nog niet vergeten!

Er is vast wel een geschikte kandidaat te vinden van 'onbesproken gedrag' en 'zonder verleden' om in de vacature Stemerdink te voorzien en acceptabel is voor de gemeenteraad en de burgerij.

Afzien van de benoeming van een op voorhand omstreden kandidaat- lid van het College van B & W , zou getuigen van historisch besef en respect voor de gevoelens van de bewoners, die bij de gehate windturbine wonen.

Deze week stemt de gemeenteraad over deze voordracht. GBLV/Gemeentebelangen Leidschendam-Voorburg heeft al aangegeven tegen deze benoeming te stemmen. Wie volgt?

Kees Verbeek, Voorburg

Pr. Mariannelaan
wordt onveiliger

Goed openbaar vervoer voor de bewoners en werkenden van het Binckhorst gebied is noodzakelijk. Daarvoor moet over de grenzen van de gemeente Den Haag worden gekeken. Een nieuw OV tracé tussen de stations Den Haag CS en Voorburg is daarvoor gepland. Dit doorkruist naast de Binckhorst ook Voorburg-West. Er is pas een nieuwe variant toegevoegd die gebruik maakt van het bestaande tramspoor over de Prinses Mariannelaan, de Laan van Middenburg en het Westeinde.

De verkeersonveiligheid op de Prinses Mariannelaan is al een zorgenkind en die dreigt nu nog groter te worden. In vaktermen is de Mariannelaan een gebiedsontsluitingsweg d.w.z. een weg die toegang geeft tot de woonstraten in Voorburg-West. Tegelijk is hij zelf ook een woonstraat.

Bovendien is hij meer dan een gebiedsontsluitingsweg omdat hij onderdeel is van de historische verbindingsweg van Rijswijk naar Leiden (en verder); voor een deel vervult hij nog steeds deze functie waardoor er veel meer verkeer rijdt dan alleen het verkeer dat zijn bestemming heeft in de woonstraten in deze wijk. Dit geldt niet alleen voor het snelverkeer maar ook voor het fietsverkeer. Er rijdt ook frequent een lijnbus die een deel van de Haagse regio bedient .

De inrichting van de Mariannelaan beantwoordt onvoldoende aan de landelijke richtlijnen voor een duurzaam veilig wegontwerp. Wat vooral ontbreekt zijn vrijliggende fietspaden die bij de toegestane rijsnelheden en hoeveelheden van het snelverkeer noodzakelijk zijn voor de veiligheid van het -eveneens drukke- fietsverkeer.

Wanneer een tramlijn over de Mariannelaan wordt geleid neemt de onveiligheid nog meer toe. Om verschillende redenen vormt een tram een gevaar voor het overige verkeer: lange remweg, onvermogen om uit te wijken, grote massa, starre constructie die niet vervormt bij een botsing.

Het is niet voor niets dat destijds in Rotterdam de zgn blauwe tram in de volksmond de 'kindermoordenaar' werd genoemd. Deze bezwaren zijn alleen goed te ondervangen door een vrijliggend spoor met beveiligde overgangen. Dit betekent dat de onveiligheid op de gehele route door Voorburg-West aanzienlijk toeneemt als deze trace variant wordt doorgevoerd: de tram rijdt tussen het overige verkeer met een behoorlijke frequentie ( 8 maal per uur in beide richtingen). Dit speelt in hoge mate op de Mariannelaan met de grote hoeveelheden snelverkeer en fietsers zonder vrijliggende fietspaden.

Het hoeft geen betoog dat zo’n tramlijn ook niet past in de 30 km zones die de Laan van Middenburg en het Westeinde zijn.

Ik hoop dat serieus naar de verkeersonveiligheid wordt gekeken bij het beoordelen van de tracé varianten. Bij de andere varianten dan die over de Mariannelaan zijn de mogelijkheden om veiligheid in te bouwen veel groter.

Paul Wesemann, Voorburg

Ronald Lamping

Heb nooit gebruik gemaakt om te reageren op columns van Ronald Lamping. Doe dat nu wel. Heb jouw artikel met bewondering gelezen. Zoals zovelen. Inderdaad worden wij, hoewel ik een stuk jonger ben, gediscrimineerd. Door de maffia uit de Amsterdamse grachtengordel en door de niet te ontwijken publiciteit rondom de 'familie Hazes'. Edoch......één punt van kritiek: de grootste lamlul is toch echt René le Grand. En laat hij nou net in Nijmegen wonen. De plaats waar Suzanne Zambon woont, samen met mijn zoon Bram. Zij heeft een documentaire gemaakt waar ik verschrikkelijk trots op ben. Hij heet 'FROM WHEELS TO HEELS'. Zij heeft daar de afgelopen twee jaar, met nauwelijks inkomen, keihard voor gewerkt. Minstens zo hard als de mensen in de zorg, politie, onderwijs en de ondergewaardeerde buitengewone opsporingsambtenaren. Op tv wordt het niet uitgezonden. Wel op sommige regionale zenders. Zoals jij schrijft zijn wij te oud om landelijk te zien om van die documentaire te genieten. Familie Meiland is dus ons voorland, tv dus op nul. 4K maar niets te zien. Dan was 3K dus veel beter.

J.G. Botterman

Mall of the
Netherlands (1)

Sinds de volledige opening van de ‘Mall of The Netherlands’ lees ik aandachtig alle reacties van geërgerde omwonenden die zich beklagen over overlast als verkeersinfarcten, zwerfafval en slecht ingerichte OV-faciliteiten.

Als ‘2e lijn’ omwonende in de gemeente Leidschendam-Voorburg observeer ik met verbazing de eindeloze toestroom van optrekkende auto’s met enthousiaste inzittenden die zich verlekkeren aan het naderende moment van het binnentreden tot het ‘walhalla’ van shoppende Nederland. Het ‘alle winkels onder-1-dak concept’ trekt nou eenmaal bezoekers met consumptiedrang, extra getriggerd door Unibail Radamco’s geoptimaliseerde shop klimaat. Dit leidt onder meer tot buitensporige toestroom van verkeer.

Ik draag zowel de ondernemer als bezoeker in “The Mall” een warm hart toe. Daarbij merk ik op dat de gemeente Leidschendam-Voorburg zich tot op heden neutraal opstelt met het aanstellen van een aantal parkeerregelaars en het plaatsen van tekstkarren t.b.v. informatie parkeervoorziening voor de smachtende consument die zich een weg naar de parkeergarage probeert te sturen. Op de lange termijn zinspeelt de Gemeente op een uitbreiding van tunnels (plannen voor 2023-2026).

In der jaren heb ik geleerd om niet te klagen maar mee te denken om oplossingen aan te dragen. Daarom zou ik de gemeente Leidschendam-Voorburg willen verzoeken prioriteit te geven aan het beoordelen van ideeën van haar inwoners zoals: Het implementeren van een verkeerscirculatieplan (vanaf A4-N14 inrijden via Noordsingel, gevolgd door Burg. Banninglaan, uitrijden via Heuvelweg richting N14-A4) dit naar idee van dhr. Breekveld inzending 12 mei j.l.), het uitbreiden van OV-faciliteiten d.m.v. een transferium nabij het Cars Jeans Stadion en het inperken van parkeren in de naastgelegen wijken door deze op piekmomenten af te sluiten voor bezoekers van The Mall.

Er zijn vast legio passende oplossingen waar omwonenden vanuit frustratie al enige weken op broeden. Wordt het niet eens tijd dat de gemeente Leidschendam-Voorburg zich openstelt voor het gesprek met haar inwoners? Ik zou op zijn minst in een online sessie met inwoners, de projectontwikkelaar en de gemeente Leidschendam-Voorburg een gepaste volgende stap richting een oplossing voor de drukke zomerperiode willen vinden.

Derreck Weterings, Voorburg

Mall of the
Netherlands (2)

De gemeente ontbeert realiteitszin rond de Mall. Vorige week las ik in het Krantje dat de gemeente mensen opriep om: [… de drukte niet op te zoeken, niet voor de gezelligheid te shoppen bij de Westfield Mall, alleen te komen en dan ook alleen voor de noodzakelijke inkopen…].

Uit deze reactie blijkt dat de gemeente nog geen begin van een idee heeft wat de Westfield Mall of The Netherlands in de kern is, wie de bezoekers zijn en wat hen motiveert. Over dat eerste: de Mall heeft weinig tot niets te maken met noodzakelijke boodschappen. Je kan ze er zeker halen, maar de Mall is primair een pretpark voor funshoppers. De bijzondere winkels, producten en belevingen zijn daarin de attracties. In het verlengde daarvan zijn de bezoekers aan de Mall niet bezig met plichtmatigheden: zij zijn een dagje uit. Ze willen niet in hun eentje op de fiets naar de Mall voor een bosje radijsjes en een halfje bruin.

Na een jaar Corona-beperkingen en lockdowns is er massaal behoefte aan fun. Aan dingen die wél kunnen én die mogelijk zijn in gezinsverband. Mensen zoeken de randen op en laten zich niet ontmoedigen door een moreel appel vanwege de drukte. Dan in de derde plaats: welke mensen probeert de gemeente aan te spreken en op welke manier? De Mall is een bovenregionale voorziening. Ik Verwacht de gemeente echt dat de bezoekers onze gemeentelijke website of het Twitterkanaal raadplegen voor ze thuis vertrekken? Natuurlijk doen ze dat niet, ze stellen de navigatie in en ze gaan.

De gemeente heeft willens en wetens de Efteling voor funshoppers midden in de stad laten bouwen en daarmee ook de consequenties geaccepteerd. De meest zichtbare daarvan is dat de verkeersproblematiek op die van Kaatsheuvel gaat lijken. Die problemen gaan echt niet weg met een moreel appél dat meer lijkt toegesneden op de zaterdagse weekmarkt dan op de Mall. Ik stel voor dat het college van B&W zich committeert aan een cursus 'realititeitszin voor beginners' en deze cursus daarna breed beschikbaar maakt binnen de gemeentelijke organisatie. Voordat we toekomen aan welke oplossing dan ook lijkt mij dat een noodzakelijke eerste stap.

Paul de Goede

Voetpad langs
Heuvelweg

Kan iemand mij uitleggen waarom URW zoveel moeite doet om mensen niet op het voetpad langs de Heuvelweg te laten lopen? Ze hebben een wegafzettingsblok omgekeerd op de opening aan het eind van het tramperron gezet om te voorkomen, dat mensen zo lopen naar Weigelia. Met duct tape vastgeplakt lol. Wat ze maar niet beseffen, is dat mensen er nu overheen stappen, of op stappen, of over het hek klimmen. Ze maken het gevaarlijker dan het is. Wat is de zin van het niet mogen lopen over het aangelegde voetpad langs Leidsenhage op de Heuvelweg? Ze leggen er een twee richtingen fietspad aan en dat verkeer belemmeren ze niet. Dus waarom die voetgangers weren? Om de in/uitgangen van de expeditie hof niet te belemmeren?

Rob Kettenis