Sinds februari is het Taalhuis online via Zoom weer in de lucht.
Sinds februari is het Taalhuis online via Zoom weer in de lucht.

Vrijwilligers Taalhuis gaan online door

De Bibliotheek aan de Vliet houdt sinds de gedwongen sluiting door de digitale deuren steeds open voor de bezoekers van het Taalhuis. Zo zetten vrijwilligers Ron, Hanneke, Christina en Agaath zich in Leidschendam en Voorburg iedere maandag en dinsdag in om samen met bezoekers van het Taalhuis te lezen.

Hanneke vertelt: “Ik vind het leukste dat je contact heb met mensen uit allerlei landen en hen helpt om hier een thuis te vinden. Iets te vertellen over je eigen land en dan iets terug te horen over gebruiken in andere landen. Vorige week vertelde ik over 4 en 5 mei, dat op 4 mei de vlag halfstok hangt omdat we de doden herdenken en rouwen, terwijl de vlag op 5 mei in te top hangt omdat we de bevrijding vieren. Een paar van de deelnemers gaven aan dat ze dat niet wisten. Nu het niet mogelijk is bij elkaar te komen, is dit een goede oplossing, en zijn er eigenlijk altijd veel deelnemers. Je hebt echt het gevoel dat je mensen helpt, ze geven aan dat ze dankbaar zijn dat wij er zijn en met hen oefenen.”

Een andere vrijwilliger, Ron: “Ik vind het prima dat we het in gang kunnen houden en dat er zoveel trouwe deelnemers zijn. Het Taalhuis voorziet in een behoefte. Maar het is nu niet anders, dus we gebruiken dit alternatief zo goed mogelijk. En de deelnemers zijn tevreden, heb ik vanmiddag weer gemerkt.”
In maart 2020 moest het Taalhuis vanwege de coronamaatregelen stoppen met de activiteiten in de bibliotheek. Twee keer was er een herstart, beide keren viel het noodgedwongen weer stil. Sinds februari is het Taalhuis online via Zoom weer in de lucht. Daar was zeker belangstelling voor en de aanmeldingen volgden snel. Wekelijks zetten vrijwilligers en taalvragers hun pc's of laptops aan en bespreken korte Nederlandse nieuwsartikelen met elkaar. Gemiddeld komen er zo 10 á 20 bezoekers per week online, die in kleine groepen worden verdeeld.

De taalvragers die allen uit verschillende landen komen, reageren positief op de mogelijkheid om online weer contact te hebben met de vrijwilligers van het Taalhuis. “Het is een prikkel om Nederlands te blijven leren”, “je leert nieuwe woorden”, “het helpt om beter Nederlands te lezen en spreken”, “een veilige plek om fouten te maken”, “ik leer veel nieuwe woorden”.

Een ander alternatief in verband met de sluiting van het Taalhuis, is het zogenoemde huiswerktraject. Taalvragers ontvangen via e-mail een ingesproken versie van een krant met artikelen in eenvoudig Nederlands met daarbij vragen over de artikelen. Vervolgens kijken vrijwilligers het huiswerk na en geven er commentaar op. Dit vinden de deelnemers heel leerzaam.

Neem voor vragen of meedoen contact op met Sevda Scoop via taalhuis@bibliotheekaandevliet.nl.