Afbeelding

Weer aan het werk na een pauze

Bent u al een tijdje niet aan het werk, maar nu vastberaden om weer aan de slag te gaan? Dan kan onzekerheid een rol spelen. Zeker als u er al lang uit bent.

Veel herintreders vinden het spannend om weer aan het werk te gaan. Er is veel veranderd tijdens uw afwezigheid en dat kan voor een onzeker gevoel zorgen. Maar als u weet waar uw kwaliteiten liggen, krijgt u weer een flinke dosis zelfvertrouwen. Weet u niet (meer) waar u goed in bent of twijfelt u over uw goede eigenschappen? Ga dan op werk.nl aan de slag met de online training ‘Competenties: waar bent u goed in?' en volg het webinar over het in kaart brengen van uw goede eigenschappen en kwaliteiten.

Functies en de bijbehorende werkzaamheden veranderen voortdurend. Informeer daarom bij oud-collega’s en vakgenoten of er veel is veranderd tijdens uw afwezigheid. Of lees zorgvuldig vacatures en functiebeschrijvingen. Aan de hand daarvan kunt u ook goed bepalen of uw kennis nog voldoet. Komt u erachter dat u teveel achterloopt? Dan is het verstandig om u eerst te laten bijscholen voor u begint met solliciteren. Zo laat u tijdens het solliciteren ook zien dat u echt gemotiveerd bent om terug te keren.

Veel werkzoekenden die er tussenuit zijn geweest bedenken vooraf wat ze willen, bijvoorbeeld extra flexibiliteit in het werkschema of de hoogte van het salaris. Maar belangrijker is het om te weten wat u te bieden heeft. De rest volgt dan meestal vanzelf. Wie lang niet heeft gewerkt, kan een andere kijk op de wereld krijgen. Neem vooral de tijd om uit te zoeken of het werk dat u vroeger deed nog bij u past, of dat het misschien tijd is voor iets anders.

Weet u wat voor een baan u zoekt? Schreeuw het dan vooral van de daken. Bel ex-collega’s, update uw LinkedIn-pagina en laat vrienden en familie weten wat voor een baan u zoekt. Reageer op passende vacatures en probeer ogen en oren open te houden. De kans op een baan komt namelijk vaak uit onverwachte hoek.

Het lijkt misschien of u niets meer aan uw cv heeft toe te voegen. De afgelopen tijd heeft u tenslotte geen betaald werk gedaan. Maar doe dit juist wél! Bedenk of u een cursus heeft gedaan, lessen heeft gevolgd of vrijwilligerswerk heeft verricht.

Krijgt u het benauwd van het gat in uw cv? Benoem wat u allemaal wel heeft gedaan. Heeft u een cursus, opleiding of vrijwilligerswerk gedaan? Dit is waardevolle informatie. Verberg het niet, maar zet het juist op uw cv.

Heeft u voor uw kinderen gezorgd of bent u mantelzorger geweest? Benoem dan de vaardigheden die u heeft geleerd. Flexibiliteit en stressbestendigheid worden bijvoorbeeld vaak gewaardeerd op de werkvloer.