vooral
vooral

Veel economisch-administratieve banen

Een op de vijf Nederlanders werkt in een economisch-administratief beroep. De laatste jaren steeg het aantal werkenden in deze sector. Toch zijn er grote verschillen in baankansen tussen middelbaar en hoger opgeleiden.

Zo is er steeds meer vraag naar beroepen op hoger niveau, zoals naar accountants en data analisten. Terwijl op middelbaar niveau het aanbod van werk krimpt door digitalisering en de coronacrisis. Dit geldt bijvoorbeeld voor secretaresses en administratief medewerkers. Dit blijkt uit de barometer van UWV over economisch-administratieve beroepen.

Suzanne IJzerman, arbeidsmarktadviseur bij UWV, geeft aan dat er voor een aantal beroepen waarin vooral middelbaar opgeleiden werken er minder kansen zijn. "De coronacrisis heeft dit versterkt voor hotelreceptionisten en reisbureaumedewerkers. Maar ook voor corona waren de kansen op werk voor een aantal beroepen al minder goed door digitalisering."
Het aantal vacatures over alle beroepen in Nederland daalde in het 4e kwartaal van 2020 met 24% ten opzichte van een jaar eerder. De economisch-administratieve beroepen zijn nog zwaarder getroffen door de coronacrisis en de lockdown. Beroepen met de sterkste afname van vacatures zijn hotelreceptionisten (-81%), reisbureaumedewerkers (-80%) en organisatoren van evenementen en conferenties (-77%). Naarmate de economie weer ‘opengaat’ kan de situatie voor deze beroepen verbeteren.

De economisch-administratieve beroepen behoren tot de grootste beroepsrichting binnen de WW. In april 2021 gaat het om bijna 54 duizend mensen in de WW die ingeschreven staan met een economisch-administratief beroep, waarvan bijna 41 duizend op middelbaar niveau.

Sommige beroepen hebben al jaren te maken met automatisering en digitalisering, waardoor bepaalde taken worden vervangen door software. Daardoor zijn er minder mensen nodig en verschuift het werk meer naar adviserende en organiserende taken. Krimpende beroepen zijn bijvoorbeeld receptionisten, bibliotheekmedewerkers, baliemedewerkers banken, secretariële medewerkers en secretaressen.

Toch zijn er wel degelijk beroepen die groeien. De meest kansrijke beroepen betreffen functies op hoog niveau. Zoals (assistent) accountant en controller, belastingadviseur, vastgoedmanager en data analist. Werkgevers zijn vooral op zoek naar hoger opgeleide professionals op ICT en financieel gebied.

Het UWV ziet een aantal overstapberoepen met betere kansen op werk. Zo stapten veel receptionisten over naar medewerker klantcontact of ICT-helpdeskmedewerker. Andere voorbeelden van overstapberoepen zijn commercieel medewerker binnendienst, salarisadministrateur of verzorgende individuele gezondheidszorg.