Afbeelding

Tips voor starten met een nieuwe
baan tijdens thuiswerkperiode

Een nieuwe baan is tijdens de coronacrisis extra spannend. Thuiswerken brengt nog meer uitdagingen met zich mee. Hoe leert u collega’s kennen als u ze nog nooit heeft ontmoet? Met deze tips maakt u een goede indruk.

Leer hoe uw team communiceert
E-mail, chat, videobellen of gewoon de telefoon. De keuze is reuze. Bij sommige bedrijven is het heel normaal om de hele dag te chatten met elkaar. Bij andere organisaties wordt dat juist als storend ervaren. Vraag daarom hoe uw collega’s het liefst worden benaderd.

Stel vragen
Loopt u normaal langs het bureau van een collega met een vraag, nu moet u voor elke kwestie - groot of klein - een collega bellen, mailen, appen of chatten. Laat u daardoor niet ontmoedigen. Juist door vragen te stellen en veel contact te zoeken, bouwt u een relatie op met uw nieuwe collega’s.

Kennismakingsgesprek
Spontane momenten met collega’s bij de koffieautomaat zitten er nog even niet in. U zult zelf meer moeite moeten doen om kennis te maken met collega’s. Plan daarom snel een videovergadering in. Zo komt u vaak nog meer te weten over uw collega dan op de werkvloer. Er is meer focus tijdens zo’n videobelmoment en met een beetje ‘geluk’ ziet u een kat of een kind of iets anders persoonlijks op het scherm voorbijkomen.

Ken de dresscode
Videobellen en thuiswerken zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ken daarom de dresscode van het bedrijf. Een sweater met joggingbroek zit natuurlijk heerlijk, maar het komt niet professioneel over als men normaal netjes gekleed is.

Kom zelf in actie
Op kantoor is het goed te zien waar collega's mee bezig zijn. Nu er veel thuis wordt gewerkt, is dat overzicht er niet altijd. Het kan zomaar zijn dat niemand in de gaten heeft dat u even niks te doen heeft. Wacht dan niet af tot iemand u werk geeft. Laat vooral zien dat u nieuwgierig en enthousiast bent en graag aan de slag gaat.