Grote drukte in Essesteijn op de wegen naar de Westfield Mall (foto: Kees Verbeek)
Grote drukte in Essesteijn op de wegen naar de Westfield Mall (foto: Kees Verbeek)

Wijken onbereikbaar door winkelgekte en funshoppers

Het is flink mis met de bereikbaarheid van een aantal woonwijken in Leidschendam-Voorburg, niet alleen in Leidschendam Centrum, maar ook in Essesteijn.

Vooral op tweede Pinksterdag was er weer sprake van een verkeersinfarct door de onafzienbare stroom auto’s op weg naar de Westfield Mall. Bewoners van de Appel-en Kersengaarde en ook die van Klaver- en Distelweide en het Veurse Hout, konden hun eigen huis maandag nauwelijks bereiken. “Deze verkeersoverlast begint structurele vormen aan te nemen en is een ernstige aantasting van het milieu en de woon- en leefomgeving. Honderden auto’s met stationair draaiende motoren staan lange tijd in de file en stoten veel CO2 en fijnstof uit”, klaagt Kees Verbeek van de vereniging van eigenaren Kersengaarde (hoogbouw). “Ook hulpdiensten, zoals brandweer, politie en ambulance stonden in deze file in een poging om kazerne, politiebureau of het ziekenhuis Antoniushove te bereiken.“

Verbeek realiseert zich dat een effectieve en duurzame oplossing niet eenvoudig is, maar om tenminste de woonwijken te ontlasten is het naar zijn mening te overwegen om al het zgn. Mallverkeer uitsluitend via de Prins Bernhardlaan en Noordsingel te leiden. De bovenmatige verkeersdrukte, vooral in de weekends, en alle nadelige gevolgen van dien, vindt hij een ernstige aantasting van het woongenot en niet in het minst van het milieu.