Duurzaam veilig tramvervoer

In het Krantje van 26 mei schreef de heer Wim Snieder een reactie op mijn ingezonden brief. Ik had de onveiligheid van de nieuwe tramlijn over de Prinses Mariannelaan z.i. veel te negatief afgeschilderd. Bijna alle rails liggen er al, er heeft vroeger ook een tram gereden en de fietsstroken voldoen als je maar binnen de lijntjes fietst. Tot 25 jaar geleden werd er door veel mensen ook zo over gedacht. Maar toen deed in de wereld van verkeerskundigen een andere visie zijn intrede. In de nieuwe visie stond de gedachte centraal dat mensen hun beperkingen hebben en dat daarmee meer rekening moet worden gehouden bij de inrichting van het verkeerssysteem. De visie vertaalde zich o.a.in het principe dat in de stad gemotoriseerd verkeer op 50 km wegen fysiek gescheiden moet worden van langzaam verkeer (met fiets- en voetpaden); en als scheiding niet mogelijk is dat de snelheid tot max. 30 km beperkt moet worden. Vanaf 1995 is dit stap voor stap in praktijk gebracht door de wegbeheerders. In de auto industrie is gewerkt aan betere kooi constructies ter bescherming van de inzittenden en aan botsvriendelijker autofronten. Al deze inspanningen hadden succes want sinds 1996 is het aantal doden in Nederland gehalveerd.

Inderdaad ben ik negatief over de onveiligheid van de nieuwe tramlijn over de Prinses Mariannelaan. Ik hanteer daarvoor de maatstaven van 'duurzaam veilig' die inmiddels in het beleid algemeen aanvaard zijn. Als ik zie hoe in Den Haag tramsporen worden aangelegd of verbeterd, hanteert de gemeente daarbij dezelfde maatstaven. Het herinvoeren van een tramverbinding over het bestaande tramspoor in Voorburg zou een stap van 25 jaar terug in de tijd zijn.

Paul Wesemann, Voorburg

Verkeer over
de Noorsingel

Kees Verbeek klaagt over de drukte en onbereikbaarheid van diensten vanwege de Mall. Hij stelt voor het Mallverkeer uitsluitend via de Noordsingel en Bernhardlaan te laten lopen. Maar ook de bewoners van deze straten kunnen nu niet van en naar hun woningen komen. Vooral Noordsingel en Burg. Banninglaan staan dagelijks vol. Wij krijgen buiten het rondje rijden van alle bezoekers ook nog het totale vrachtverkeer van de hele gemeente Leidschendam door onze straat. En vanaf de opening van de Mall is het voor onze deur totale chaos.

We waarschuwen de al jaren over deze toenemende verkeershinder, de ernstige aantasting van onze gezondheid en woongenot. Niet in het minst door milieuvervuiling en Co2 uitstoot en fijnstof. We vinden tot op heden geen gehoor. Maar ik zou iedereen eens willen verzoeken om niet als oplossing deverkeerschaos op de schouders van de bewoners van de Noordsingel en de Banninglaan te leggen. Ook wij zijn de dupe van deze chaos.

H. Mahieu, Leidschendam

Vieze spelletjes

De klankbordgroep renovatie Julianabaan heeft zich maanden ingezet voor een mooi en veilig resultaat voor de plannen voor de renovatie van het winkelcentrum. Ideeën om 3 woontorens bovenop huidige bebouwing in het drukst bevolkte gebied van Voorburg te bouwen heeft de gemeente uitgesteld door dit over de zomervakantie heen te tillen. Eén van de vele punten van kritiek op de bouw hiervan was dat er geen parkeergelegenheid zou zijn voor nieuwe bewoners.

Aanvankelijk werd helder te kennen gegeven dat een parkeergarage uitgesloten was, want dit zou de gemeente 15 miljoen kosten en werd dus direct van de tekentafel geveegd. Eén dag voordat het definitieve ontwerp zou worden gepresenteerd kwam er een mail waarin werd aangegeven dat de presentatie niet door zou gaan, omdat het college signalen voor de aanleg van een parkeergarage op de Julianabaan van VVD en GroenLinks wil gaan onderzoeken. Waarom heeft de gemeente dit niet in het beginstadium uitgevoerd?

De gemeente heeft dus de woontorens over de zomervakantie heen getild, maar nu is dit ook het geval met de renovatieplannen van het winkelcentrum door een onderzoek naar een parkeergarage die naast de woontorens zou moeten gaan komen. Waarom bekruipt het een grote groep bewoners van de Julianabaan het gevoel dat hier vieze spelletjes worden gespeeld? Gemeente LV, we spreken hier over een ‘dorps winkelcentrum’ wat dit ook moet blijven, dus kom niet met kul aan als een ruimte om te recreëren. Het is geen Mall en het wordt geen Mall. Doe niet zo MAL!

G. v.d. Berg, Voorburg

Drukte door mall

Hierbij wil ik graag mijn grote zorgen kenbaar maken over het winkelcentrum Mall of the Netherlands. Zo goed als dagelijks hebben we te maken met een verkeersinfarct rondom het centrum. De bewoners van de omliggende woonwijken worden geconfronteerd met het feit, dat alle straten volstaan met auto's van winkelende mensen. Hoe moet dit verder, vraag je je af. Tevens is verzuimd goede aan- en afvoerroutes in te plannen. Nu zijn ze te laat en zit heel Leidschendam met een vervoersprobleem.

Dan heb je ook nog de sluis, die op een mooie dag om de haverklap open gaat. Het verkeer staat dan over de hele Damlaan en oude Trambaan vast. We zitten dus met een complete mislukking en er is voorlopig de eerste jaren geen oplossing. Hartelijk dank gemeente!!

Pieter Brandhorst