Wat zijn de voor- en nadelen van het dragen van een bril of lenzen (Foto: Shutterstock)
Wat zijn de voor- en nadelen van het dragen van een bril of lenzen (Foto: Shutterstock) Shutterstock

Bril versus lenzen: de voor- en nadelen op een rijtje


Ben je op zoek naar een nieuwe bril? Of heb je lenzen nodig? Het kan lastig zijn om een keuze te maken. Het is aan te raden om je te laten adviseren door een specialist. Zij helpen je de juiste keuze te maken en weten alles over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van brillen en lenzen. Om je een beetje op weg te helpen, hebben wij een aantal voor- en nadelen van brillen en lenzen op een rijtje gezet.


Voordelen bril

Een van de grootste voordelen van een bril is dat deze weinig onderhoud vereist. Wanneer je eenmaal de juiste bril hebt aangeschaft, hoef je alleen maar de glazen schoon te maken. Als je zuinig met je bril omgaat kun je er jaren mee vooruit. Met een bril heb je doorgaans minder last van droge of geïrriteerde ogen. Dit komt omdat er geen stof of vuil vast kan komen te zitten tussen je ogen en je bril. Ook als je last van hooikoorts hebt, is het vaak fijner om een bril te dragen in plaats van lenzen. Sommige mensen kiezen bewust voor een bril, omdat zij dit mooi vinden. Met een bril kun je een bepaald fashion statement maken. Met een (bijzondere) bril val je zeker op. Je kunt er ook voor kiezen om af en toe van bril te wisselen. Zo kun je je bril met je outfit matchen.

Nadelen bril

Het dragen van een bril heeft ook enkele nadelen. Zo kan een bril je bewegingsvrijheid beperken. Hardlopen, zwemmen of andere intensieve sporten zijn lastig uit te voeren met een bril op. Sommige mensen kunnen lastig wennen aan een montuur. Donkere en zwaardere monturen kunnen zichtbaar blijven in de ooghoeken. Ook kan het zijn dat een bepaalde bril niet lekker zit op je neus of achter de oren. Vaak kan de opticien dit wel oplossen. Een ander bekend nadeel van het dragen van een bril is dat de glazen kunnen beslaan.

Voordelen lenzen

In tegenstelling tot een bril, kunnen contactlenzen niet beslaan. Een ander voordeel van het dragen van lenzen is dat ze nagenoeg onzichtbaar zijn. Als je de juiste lenzen hebt en ze goed schoonhoudt zou je bijna vergeten dat je lenzen in hebt. In de zomer is er nog een groot voordeel van het dragen van lenzen. Je kunt namelijk altijd een zonnebril op! Mensen met een bril moeten een zonnebril op sterkte aanschaffen om goed te kunnen zien, maar dat is met lenzen niet nodig.

Nadelen lenzen

Helaas zijn er ook nadelen aan lenzen. Zo vereisen contactlenzen meer onderhoud. Als je niet voorzichtig met je lenzen omgaat kunnen deze gemakkelijk vies worden. Dit kan leiden tot droge en geïrriteerde ogen. Vanwege dit onderhoud, brengen lenzen ook hogere vaste lasten met zich mee. Zo moet je regelmatig nieuwe lenzenvloeistof aanschaffen.Ten slotte moet je regelmatig nieuwe lenzen kopen, hoe vaak dit moet hangt af van de soort contactlenzen. De basisverzekering vergoedt deze kosten niet, maar een aanvullende verzekering zal waarschijnlijk een deel van deze kosten dekken. Dit verschilt per verzekeraar.