Leden van de Rotaryclub bezig op het Koningin Julianaplein in Voorburg (foto: Rotary Voorburg).
Leden van de Rotaryclub bezig op het Koningin Julianaplein in Voorburg (foto: Rotary Voorburg).

Minder plastic in Voorburg dankzij Rotary

Enkele Voorburgse parken en straten zijn weer vrij van zwerfplastic. Op zaterdag 5 juni tijdens de internationale End Plastic Soup Action Day 2021 liep Rotary Voorburg een ronde door de gemeente om plastic zwerfvuil op te ruimen.

“Wij doen mee aan deze actie om iedereen ervan bewust te maken dat plastic afval heel moeilijk is te verwijderen uit het milieu”, zegt een van de initiatiefnemers Gemma Breedijk.

De internationale End Plastic Soup Day is in 2018 ontstaan op initiatief van Rotary in Amsterdam, met het idee om mensen meer te bewust maken van plastic in onze omgeving. En om bijvoorbeeld geen wegwerpplastic meer te gebruiken, de belangrijkste oorzaak van de plasticsoep. Inmiddels doen veel organisaties mee aan de jaarlijkse actiedag in juni, ook onze lokale Rotary Voorburg.

“Er ligt meer plastic dan we zien”, vertelt medeorganisator Jan-Willem de Koning. “Steeds meer vogels gebruiken plastic restanten in hun nesten. En sommige vissers vangen meer plastic dan vis, hier in onze eigen Noordzee.” Voorzitter Lex Oostendorp vult hem aan: “Ik ben trots dat dit initiatief ook binnen onze club is opgepakt en dat we in onze eigen gemeente kunnen laten zien dat Rotary Voorburg midden in onze samenleving staat en daar de handen uit de mouwen steekt.”

In winkelcentrum de Julianabaan spraken verschillende inwoners het opruimteam aan. “De één is z’n hond verloren die een plastic voedselverpakking had gegeten. De ander vraagt of haar straat ook aan de beurt komt, want daar ligt zo veel plastic”, vertelt Jan-Willem over enkele van de reacties. Het viel hem op dat bij scholen extra veel plastic ligt. “Als we daar bijdragen aan de bewustwording, slaan we twee vliegen in één klap. Het scheelt meteen in plastic zwerfafval en deze jonge burgers zijn onze toekomst.” Voor verschillende niveaus van basisscholen zijn ook speciale lespakketten ontwikkeld, te vinden op plasticsoupfoundation.org.

The Ocean Cleanup, opgericht door Nederlander Boyan Slat, ontdekte in 2018 de een plek in de Stille Oceaan waar de onvoorstelbare hoeveelheid van 80 miljoen kilo plastic drijft in een gebied drie keer zo groot als Frankrijk. Boyan Slat ontving veel waardering voor zijn werk en diverse internationale onderscheidingen, onder andere door Rotary International. Dat leidde tot de oprichting van de stichting End Plastic Soup, die een einde wil maken aan dit grote plasticprobleem.

Bescherming van de omgeving (‘protect the environment') is een van de doelstellingen van Rotary International. Dat doet ze door het creëren van bewustwording, het opzetten van (lokale) acties en het creëren van samenwerking.