Hondenbelasting betaal ik graag

Sinds kort heb ik een hond waarmee ik veel loop in Park ‘t Loo. Tijdens het wandelen verbaas ik mij nog regelmatig dat alles zo goed geregeld is in de gemeente Voorburg. Goed aangegeven losloop gebieden, een kwispelroute, overal afvalbakken met zakjes om de hondenpoep op te ruimen. Zelfs omheinde speelplekken met bankjes voor de eigenaren.

Ik complimenteer de gemeente Voorburg met hun hondenuitlaatbeleid. Hiervoor betaal ik dan ook graag de 100 euro hondenbelasting per jaar. En hondeneigenaren, maak gebruik van deze voorzieningen en ruim de hondenpoep op. Zo houdt u uw eigen en mijn hond gezond.

Anita Kuipers, Voorburg

Bloemetjes
en bijtjes

Gezien het landelijk beleid van het behoud van wilde bloemen ben ik werkelijk geshockeerd wat er gebeurd in onze gemeente. Woon zelf aan de Frisolaan, uitzicht op het park en geniet (genoot) van alle prachtige wildgroei van papavers, klaprozen en ander prachtig natuurgeweld. We willen allemaal een beter leven aantrekken: de bijen, de vogels etc. weer te eten geven en wat zie ik gebeuren: alweer een enorme gemeentemachine die alles platmaait. Terwijl er beloofd is dat men de natuur laat zijn zoals het komt. En waar is de natuur nu natuurlijker? Juist: in Park de Prinsenhof.

Dat bermen moeten worden vrijgehouden, dat begrijp ik, maar in een park? Zelfs een vlinderboom werd compleet, (4 x heen en terug door de bestuurder van de tractor) plat gemaakt. Was blij dat er nog 5 auto's geparkeerd stonden, zie ik nog een klein stukje flora.

Laat de Gemeente Leidschendam zijn handen van deze mooie wildgroei afhouden. Het staat niemand in de weg. Heb dit ook aan de gemeente geschreven, maar u begrijpt het wel: 'Wegens Corona kunnen we u niet beantwoorden'. Gekheid ten top.

En dat ook nog dat de hele speeltuin vanwege 'ouderdom' ook is gesloopt. In 2011 gebouwd en nu te oud? Gemeente moet eens prioriteiten stellen: een bloemrijke omgeving bij een massa flats of alles maaien omdat "ze hun voorschriften hebben”?

Ellie Lindhout

Lakmoesproef

De raad heeft gestemd over een motie waarin Leidschendam-Voorburg zich tot ‘Windturbinevrije Gemeente' verklaart en waarin het college opgedragen wordt om dit op alle niveaus (regionaal, provinciaal, landelijk) uit te dragen. Door afwezigheid van één raadslid staakten de stemmen en zal er binnenkort opnieuw over gestemd gaan worden. Het is interessant om deze motie eens wat nader te bekijken.

In algemene zin gaan windturbines over het opwekken van energie en dus over de energietransitie. Om dit succesvol te laten verlopen, is goede samenwerking tussen alle stakeholders, inclusief inwoners, cruciaal.

In december 2019 is door de raad de ‘startnotitie burgerparticipatie, positiviteit van 2 kanten' aangenomen. Doel is om tot goede handvatten te komen om burgerparticipatie vorm te geven. Aan deze startnotitie is door de raad een amendement toegevoegd dat opdraagt om enkele experimenten uit te voeren waarmee het ook concreet te maken valt. De energietransitie is daarbij expliciet als volgt opgenomen: "Gezamenlijke aanpak van gemeente en burgers op nieuwe terreinen die een nieuw, nog te ontdekken samenspel tussen burgers vereisen, zoals de energietransitie.” Dit amendement werd unaniem aangenomen.
In het huidige coalitieakkoord ‘Samen aan zet' worden ook mooie woorden gewijd aan nieuwe manieren van samenwerking. In juni 2020 is echter bij de behandeling van de uitgangspuntennotitie voor de Lokale Energiestrategie (LES) een amendement aangenomen dat stelt dat de gemeente windturbines binnen de gemeentegrenzen niet wenselijk en mogelijk acht. Dat amendement is aangenomen met slechts één stem verschil. Een oproep vooraf door vier onafhankelijke en inhoudelijk betrokken burgergroeperingen om dit amendement niet in de ingediende vorm aan te nemen, haalde het niet. Een suggestie voor een alternatieve, minder stellige formulering, is terzijde geschoven.

De tegenstrijdigheid tussen het amendement uit december 2019 en juni 2020 kan moeilijk groter. Enerzijds oproepen tot ‘gezamenlijke aanpak' en ‘samenspel' met burgers bij de energietransitie en anderzijds gezamenlijke aanpak en samenspel onmogelijk maken door op voorhand de belangrijke optie ‘windturbines' uit te sluiten. Met de huidige oproep om ‘op alle niveaus uit te dragen' dat Leidschendam-Voorburg zich tot ‘Windturbinevrije Gemeente' verklaart, wordt dit nog steviger aangezet.

Sinds enkele jaren houd ik mij actief bezig met zowel burgerparticipatie als energietransitie. Maar ik voel mij door ‘de politiek' niet serieus genomen. Wat is het waard om je als burger voor deze onderwerpen in te zetten, als je inbreng door ‘de politiek' terzijde wordt geschoven?

Ieder raadslid is vrij om te stemmen zonder last. En met de huidige stemverhouding heeft ieder raadslid dus de mogelijkheid om het verschil te maken tussen het wel of niet aannemen van deze motie. Daarmee wordt de nieuwe stemming een mooie lakmoesproef voor de vraag of ‘de politiek' wel of niet serieus om wil gaan met - en werk wil maken van - burgerparticipatie.

Michiel Steffelaar