Paralelwegen langs Oosteinde racebaan

Op het Oosteinde in Voorburg, tussen de Sijtwende rotonde en de Rodelaan rotonde is het mooi wonen. Er rijdt wel redelijk veel verkeer, waaronder 2 buslijnen maar echt hard rijden is overdag niet aan de orde. Wel worden de paralelbanen regelmatig gebruikt om het verkeer te omzeilen door hard over deze baan te scheuren (waar ook kinderen fietsen) Als de avond valt wordt dit stukje Oosteinde als racebaan gebruikt. Knalpijpen en scheurijzers zijn schering en inslag. Extreme geluidsoverlast en grensoverschrijdende snelheden zijn aan de orde van de dag. Een stukje Sijtwende rotonde meepakken inclusief reclameborden (gesponsorde rotonde) die er dan ook regelmatig naast liggen. Melden bij gemeente en politie heeft nog geen resultaat opgeleverd.

Borden met 'U rijdt te hard' kunnen een uitkomst zijn maar een flitspaal (bestaan tegenwoordig ook om geluidsoverlast te bekeuren) lijkt een betere optie te zijn. Drempels op de paralelbaan ook.

Op meerdere plekken in de gemeente worden straten als racebanen gebruikt, waaronder Rodelaan en Nieuwstraat, handhaving en bekeuringen zijn niet aan de orde. Veel wanhopige bewoners worden niet of nauwelijks gehoord of serieus genomen.

De VVD komt nu in actie voor alle inwoners om dit onderwerp op de kaart te zetten. Misschien dat dit zoden aan de dijk gaat zetten maar er is niet veel vertrouwen in het gemeentelijk beleid. Klachten bij de gemeente gaan op een grote stapel en er is geen terugkoppeling.

Waarschijnlijk moeten er eerst ernstige ongelukken gebeuren.

Karin Joustra, Voorburg

Ondergrondse
afvalcontainers

Wij hebben een groot probleem en ik hoop dat er aandacht aan besteed kan worden in het Krantje en het iets voor onze straat kan betekenen. Ik woon op de Zwartelaan in Voorburg. Wij hebben bovengrondse containers op de hoek staan. De beneden woningen hebben eigen afvalcontainers. Er is ooit afgesproken door de gemeente Leidschendam-Voorburg dat als deze ondergronds gaan hierover contact en instemming gevraagd zou worden aan buurtbewoners. Dus inspraak enz. Procedure zoals het hoort.

Wij hebben sowieso heel veel last van “illegale dump” auto’s uit andere wijken die hier afval weggooien waardoor de containers heel snel vol zijn.

Nu wordt ook nog driekwart straat in beslag genomen door Firma Baas. We zitten al een week met giftige dieseldampen uit machines die op ons portiek gericht staan. Maar dat terzijde.

Zie ik opeens auto van firma Van der Hoeven. Ik ga naar buiten en die werknemer zegt u krijgt voor de nummers portiek 31 t/m 34 ondergrondse containers voor de deur. 'Wij hebben opdracht van Avalex gekregen'.

Mijn buurvrouw die hier al heel lang woont en in allerlei wijk commissies heeft gezeten is gelijk actie gaan ondernemen. Contact met Avalex en Gemeente. E-mail geschreven naar de ambtenaar die er over gaat. Met ambtenaar daarover gesproken dat deze actie niet conform afspraak is.
Ze gaan ook nog eens twee parkeerplaatsen opofferen. Heel vreemd allemaal. Het is een doodlopende straat, wij gaan hier heel veel overlast en gevaarlijke situaties door krijgen. En er zijn genoeg alternatieve plekken.

Komt er opeens veen auto van Van der Hoeven om parkeerplaatsen af te zetten en met de medeling dat ze het gaan plaatsen???!!!!! Schandalig gewoon, ze drukken het er gewoon door. Niemand is hiervan in kennis gesteld en niemand wil dit op deze plek.

De gemeente houdt zich niet aan gemaakte afspraken. Dit kan toch niet zomaar?

M. Rog en buren, Voorburg

Stoepranden

Tijdens een wandeling door onze mooie buurt (Vijverhof e.o.) zag ik tot mijn verbazing dat de prachtige/mooie/unieke stoepranden van handgehouwen Noors graniet vervangen worden door eenvoudige betonnen stoepranden. Onze wijk en mogelijk ook andere jaren-30 wijken in Voorburg, worden verrijkt door de mooie handgehouwen stoepranden van Noors graniet. Juist door de karakteristieken van een jaren 30 wijk onderscheiden deze wijken zich van de nieuwbouwwijken.

Binnen Leidschendam-Voorburg is veel aandacht voor duurzaamheid, wat ik bijzonder waardeer. Mooi voorbeeld zijn de wilde bermen die niet alleen goed zijn voor de insecten maar tegelijkertijd veel kleur en variatie geven. Derhalve verbaast het mij dat besloten is om de zeer duurzame bestaande stoepranden, die nog steeds voldoen, te vervangen. De productie van beton is mogelijk een van de meest milieuonvriendelijke productieprocessen.

Door vervanging zorgt de gemeente voor een onnodige verhoging van de CO2-uitstoot en 'carbon-footprint' van de gemeente en voor een onnodige aanslag op het budget. Dit budget kan ongetwijfeld beter besteed worden aan andere grote problemen (GGZ/milieu/etc.). Graag zie ik dat het ingezette proces wordt gestaakt. Ik ben bijzonder teleurgesteld in ons gemeentebestuur en/of ambtenaren die medeverantwoordelijk zijn voor het besluit om de stoepranden te vervangen.

Paul Paasschens, Voorburg