Beddengoedcollectie van Snurk (foto: Tim Stet).
Beddengoedcollectie van Snurk (foto: Tim Stet).

Kies bij textiel liefst
voor fair & fabulous

Van je beddengoed, handdoeken, sokken tot regenjas: voor elk soort textiel is wel een milieuvriendelijke variant te vinden. Minstens zo fashionable als de reguliere versie.

Met alle aandacht voor het milieu heb je de keuze gemaakt: vanaf nu koop je alles met een kritisch oog. Biologisch dynamisch, fair trade, vrij van chemicaliƫn, verantwoord gekapt: voor bijna alles is er wel een keurmerk te vinden, dus heel lastig is zo'n zoektocht niet: vooral niet als het gaat om textiel. Toch blijft het een feit dat de textielhandel een van de meest vervuilende sectoren is. Een stof als katoen kan dan wel verantwoord of biologisch gekweekt of geteeld zijn, 100% milieuvriendelijk is het nooit. Maar om alles nou tweedehands te kopen of tot op de draad te dragen, dat wil je waarschijnlijk ook niet.

Toch is het niet zo lastig om rekening te houden met het milieu als je gaat shoppen voor een nieuwe zomergarderobe of keuken-, bad- of bedtextiel. Check altijd even bij een onafhankelijke partij zoals de Keurmerkenwijzer van Milieu Centraal wat het keurmerk op dat mooie beddengoed of dat fijne jurkje inhoudt. Minst duurzaam zijn niet-diervriendelijk en/of biologisch geproduceerd zijde, wol en katoen. Het meest duurzaam zijn linnen, hennep en lyocell, beter bekend onder de merknaam Tencel.