Er zijn tal van handige hulpmiddelen om te sproeien (foto: Gardena).
Er zijn tal van handige hulpmiddelen om te sproeien (foto: Gardena).

Je tuin regelmatig sproeien maar niet te vaak

Sproeien is voor veel mensen niet de leukste tuinklus, terwijl het tijdens droge perioden wel regelmatig en zorgvuldig moet gebeuren. De tijd van ’emmertjes water’ of zware gieters is gelukkig voorbij.

Ook dit jaar zijn er slimme producten geïntroduceerd, die het sproeien stukken lichter en eenvoudiger maken. Slanggeleiders zorgen ervoor dat vuile handen en een tuinslang die in de knoop zit tot het verleden behoren. Handige druppelsystemen kunnen de watertoevoer automatisch verzorgen.
Sproei zo weinig mogelijk. Door bij warm weer te snel te sproeien, maak je grasplanten lui. Wortels moeten eigenlijk vooral zelf het vocht opzoeken in de bodem. Toch ontkom je er soms niet aan. Wanneer je besluit te sproeien (afhankelijk van de droogte), doe het dan iedere keer minimaal een half uur. Sproei 's ochtends heel vroeg of 's avonds laat. Overdag sproeien heeft niet zo'n zin, omdat er dan meer verdampt in de lucht, dan echt de grond in gaat. Je planten hebben er dan dus helemaal niks aan. Planten die in potten of bakken op het terras staan, hebben wel dagelijks wat water nodig.

Een tip is om gebruik te maken van grondwater via een puntstuk. Let wel op: soms kan er teveel ijzer in het water zitten. Zorg er in dat geval voor dat je geen muren of tuinmeubelen raakt. Deze kunnen dan bruin worden.

Het is van belang dat je bij het installeren van een waterpomp eerst het water onderzoekt. Vaak is het mooi helder, maar je zult net een verkeerde bron hebben aangeboord..