Zes gemotiveerde studenten Toegepaste Psychologie en Social Work zijn een schooljaar lang gekoppeld aan zes jonge lokale statushouders.
Zes gemotiveerde studenten Toegepaste Psychologie en Social Work zijn een schooljaar lang gekoppeld aan zes jonge lokale statushouders.

Tweede Maatjesproject van IBCE afgesloten

Project Kans vierde vrijdag 9 juli de afsluiting van het tweede opeenvolgende jaar van het succesvolle Maatjesproject. 

Zes gemotiveerde studenten Toegepaste Psychologie en Social Work zijn een schooljaar lang gekoppeld aan zes jonge lokale statushouders om ze wegwijs te maken in Leidschendam-Voorburg. ‘Het was een enorme uitdaging om tijdens de corona-epidemie maatjes te vinden en iedereen bij elkaar te brengen en te houden, maar het is voor het tweede jaar op rij gelukt.

Het doel van het maatjesproject is om de jonge nieuwkomer ‘te versterken’ en spelenderwijs bekend te maken met Nederlandse gebruiken en gewoontes, maar ook om het maatje met de cultuur van jongeren kennis te laten maken. Daarnaast worden ook de andere gezinsleden bij het project betrokken, waarbij integratie en ‘het opbouwen van een sociaal netwerk’, aandachtpunten zijn. Een enthousiast maatje vertelde over haar opgedane ervaringen: “Het was niet altijd makkelijk, maar ik heb er veel van geleerd en had het zeker niet willen missen!”
In de loop van het jaar hebben de maatjes trainingen gehad over uiteenlopende onderwerpen als ‘verschillen in cultuur’, ‘normen en waarden’ en het toepassen van praktische vaardigheden behandeld. Met deze praktische handvatten konden ze aan de slag.

Coördinator Frans de Haas: "Het groepsproces, waarin je ervaringen met elkaar deelt, werkt het best als je fysiek bij elkaar komt. Met training zijn de maatjes op weg geholpen en dat vertaalt zich terug in de begeleiding naar de jongere en het gezin”.

Project Kans van de Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE) biedt sinds 2018 een samenhangend activiteitenprogramma aan ter ondersteuning van statushouders-gezinnen. Stichting IBCE is een multiculturele welzijnsorganisatie, opgericht in 2001, om diverse groepen mensen binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg bij elkaar te brengen.