Jules Bijl heeft zeer veel bestuurlijke ervaring; ook op hoog niveau (foto: gemeente LV).
Jules Bijl heeft zeer veel bestuurlijke ervaring; ook op hoog niveau (foto: gemeente LV).

Jules Bijl blijft zeker een jaar
burgemeester L'dam-V'burg

Commissaris van de Koning in Zuid-Holland, Jaap Smit, benoemt per 1 september 2021 Jules Bijl tot waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. 

Klaas Tigelaar wordt per 1 september 2021 voorzitter van het College van Bestuur bij de Laurentius Stichting in Delft. Na een gesprek met de fractievoorzitters over het gewenste profiel van de nieuwe waarnemer heeft de commissaris Jules Bijl voorgesteld als waarnemend burgemeester van Leidschendam-Voorburg. Vervolgens hebben de fractievoorzitters met hem gesproken. De fractievoorzitters stemden vervolgens in met de voordracht Jules Bijl als waarnemend burgemeester.

Jilles Gerrit (Jules) Bijl (63) is een politicus van D66 en woont in Vlaardingen, waar hij sinds september 2020 wethouder is. Jules Bijl heeft ruime bestuurlijke ervaring. Hij begon in 1983 zijn carrière bij de provincie Zuid-Holland, werkte later als gemeentesecretaris bij de gemeente Boskoop en in 1992 werd hij de gemeentesecretaris van Stadskanaal. 

In 1996 werd Bijl de directeur van het kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen op Curaçao.
Ook heeft hij 5 jaar ervaring als burgemeester in Eemnes. In september 1999 volgde zijn benoeming tot burgemeester van Eemnes en daarnaast was hij vanaf 2002 ook nog enige tijd waarnemend burgemeester van Montfoort.

In 2004 kreeg hij een managementpositie in de zorg en in 2010 keerde hij terug naar Curaçao waar hij Dick van der Windt opvolgde als directeur van het kabinet van de Gouverneur van de Nederlandse Antillen en later de directeur van het kabinet van de gouverneur van Curaçao. In augustus 2015 werd hij Nederlands ambassadeur met als standplaats Port of Spain en vanuit die hoofdstad van Trinidad en Tobago was hij ook Nederlands ambassadeur voor andere staten in de Caraïben.
Op 24 september 2020 werd Jules Bijl wethouder Financiën van Vlaardingen voor D66.

Na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 start de procedure voor een kroonbenoemde burgemeester. Die treedt naar verwachting eind volgend jaar aan. Tot dan blijft Bijl aan als waarnemend burgemeester.