OV naar de Mall

In de gemeenterubriek van 21 juli lees ik een artikel over een plan om het gebruik van het openbaar vervoer naar de Mall te stimuleren. Dat betreft de aanleg van een looproute tussen station Mariahoeve en de Mall. Als dat de meest voor de hand liggende structurele oplossing moet zijn, lijkt mij dat een 'mall' idee. Op station Mariahoeve stoppen alleen de stoptreinen op de lijn Den Haag CS - Leiden en verder. Maar de Mall is bereikbaar met drie tramlijnen en één buslijn, die ook de stations aandoen, waar treinen uit het hele land stoppen: tram lijn 2: Den Haag CS, (IC-)station Laan van NOI, RR-station Voorburg 't Loo; tram lijn 6: Den Haag CS, station Mariahoeve; tram lijn 19: Delft station, station Ypenburg, RR-station Leidschenveen; bus lijn 46: Voorschoten station. Deze bus en trams hebben een halte nabij de Mall. Een wandeling vanaf station Mariahoeve - waar je nota bene ook op tram 6 kunt stappen - door onze mooie gemeente is met goed weer is misschien wel gezonder, maar zal geen bijdrage leveren aan het gebruik van het openbaar vervoer. Waarom zou je de bezoekers van de Mall naar zo'n beperkte verbinding verwijzen als er zoveel betere bestaan? Het stimuleren en accommoderen van het gebruik van deze bus- en tramlijnen zou het openbaar vervoer echt bevorderen.

Anton Kramer, Leidschendam

Onder den Linden

Het huis 'Onder den Linden' aan het Oosteinde in Voorburg is in de verkoop gekomen. Dit is de voormalige orangerie, gebouwd in 1632 en eigendom van prinses Marianne van 1848 tot 1906. Dit huis is voor een heel groot deel nog in originele staat. Wat maakt dat het cultureel erfgoed van Voorburg is. Ik vraag mij hardop af of dit (wederom) in particuliere handen moet vallen. Als het dienst moet gaan doen als woning voor een van onze beter gesitueerde dorpsgenoten dan zal het aan de eisen van vandaag de dag moeten gaan voldoen en zullen veel van de originele details verloren gaan. Ik zie dit als zeer onwenselijk. De gemeente moet zich eens achter de oren krabben waarom we de teloorgang van onze gemeente toestaan. Gaan we net zo lang door met bouwen en slopen tot we niets meer zijn dan een buitenwijk van Den Haag? Of gaan we nu eindelijk ons best doen om het moois om ons heen te behouden? Ik zou zeggen als de gemeente het niet doet, laten we dan een crowdfunging starten om in ieder geval de orangerie voor ons nageslacht te behouden.

Annemieke v. Eck, Voorburg

Schijnveiligheid
in het Lien...

Begin juli werden wij verrast met een afsluiting van het Schadeken. Na twee dagen was het gelukkig al klaar en kon ik een nieuwe drempel bewonderen. Erg mooi, maar een logische plek niet echt. Als men de Duinmeierij op rijdt, kunnen ze weer gas geven. Hier is geen stoep en dus voor deze kinderrijke straat geen feest. Ik zou ervoor pleiten om ter hoogte van Duinmeierij 109 een goede hoge drempel te plaatsen en bij de hoek nog een. Dit zou zoden aan de dijk zetten en de veiligheid vergroten. Een drempel extra op de Schadelen is schijnveiligheid.

Eelke Jobse