Bomenkap

Het is inmiddels 2021 en nog steeds heeft men de mond vol over klimaatdoelstellingen, beperken van de CO2 uitstoot, biodiversiteit, klimaatneutraliteit etc. Echter zowel de landelijke als de gemeente politiek doen hier niets aan. 

Inmiddels hebben burgemeester en wethouders weer besloten om, ondanks de klimaatdoelstellingen, gewoon verder te gaan met het volgende project om bomen te kappen en nu onder meer in de wijk Essesteijn en langs de Noordsingel. Dit zijn mooie grote bomen die wellicht al 40 jaren of langer ervoor zorgen dat we droge voeten hebben en toch nog wat zuurstof in de gemeente krijgen. 

Onze gemeente is omsloten door diverse rijkswegen vanaf Rijswijk tot aan Voorschoten en alles wat dwars door de gemeente 'sluipt'. De onderbouwing van de gemeente om de bomen te kappen is vaak dat de bomen 'ziek' zijn of men is bezig met de herinrichting van het een en ander. Deze herinrichting is een ordinaire betiteling van bomen kappen, woningen bouwen, al dan niet goede infrastructuur (asfalt en nog meer beton) aan te leggen en wellicht wat mooie windmolens 'planten' om het af te maken. Hoezo klimaat, hoezo milieu, hoezo fijne leefomgeving of leefbaarheid. Onze burgemeester en wethouders zijn bezig om van wat ooit één van de groenste gemeentes van Nederland was in rap tempo de meest beton-, asfaltrijke en fijnstof volle gemeente te maken. Laten wij dit als burgers toe?

Ik heb bezwaar willen maken tegen deze bomenkap echter je komt in een wirwar van procedures en regels waarbij de moed je in de schoenen zakt. Je hoeft geen bioloog of wetenschapper te zijn om te zien dat het slecht gaat met het klimaat en met deze gemeente.

We zijn als burgers van onze gemeente toch niet achterlijk. Er worden al jaren ontzettend veel bomen gekapt en bijna niets terug geplant. Men kapt een boom van 40 jaar oud van 25 meter hoog en een stam met een omtrek van 2 meter en plant óf helemaal niets bij óf een boompje dat niet groter wordt dan 3 meter en een stam van 30 centimeter. We kunnen allemaal rekenen toch?

Kan er geen referendum worden uitgeschreven door de gemeente Leidschendam Voorburg aangaande dit beleid. Mijns inziens is er geen beleid noch visie binnen onze gemeente hieromtrent. Floor Kist van Groen Links heeft dit alles in zijn pakket, ja Groen Links, u leest het goed. Snapt u het nog?

Maar genoeg gemopperd. Concreet, zou ik dus graag een referendum zien voordat de bomen aan de Noordsingel, Essesteijn en wie weet waar nog meer in onze gemeente worden gekapt.

J.R. Hendriks, Voorburg

Hoe om te gaan
met grof afval?

Mijn eerste contact met de gemeente over grof afval bij de ondergrondse containers én over regelmatig vol zittende containers dateert van 2013. Tot een oplossing is het nooit gekomen.

Al een paar jaar heeft wethouder Van Eekelen afval en Avalex in haar portefeuille. Volle containers komen (bijna) niet meer voor. Eureka. Als u nu denkt dat het probleem van grof afval ook is opgelost, moet ik u teleurstellen. Deze problemen lijken alleen maar erger te zijn geworden. De gemeente heeft nu bedacht en mij per e-mail meegedeeld dat het probleem rondom grof afval ontstaat door menselijk gedrag. Deze bijna academische en onthutsende constatering heeft geleid tot een geweldig (on)wijs besluit tot het aanwijzen en als zodanig markeren van enkele plekken in o.a. de wijk Prinsenhof, waar grof afval kan worden geplaatst. Hoe ik dit weet? Door toeval.

En de wethouder maar denken dat alle bewoners dit zonder enige vorm van communicatie weten. En de wethouder maar denken dat er veel liefhebbers zijn om 300 meter met een afgedankt bankstel, een oude wasmachine of koelkast te gaan lopen naar een grofafvalplaats? En denkt deze wethouder nu echt dat bewoners hun grof afval keurig binnen de witte lijnen van de 2.40 x 2.40 meter grote afvalstortplaats neerzetten?? En denkt de wethouder dat er nu ook een eind komt aan de bestelbusjes die aankomen rijden, stopen, grofvuil lossen bij de containers en vervolgens wegrijden?

Natuurlijk gaat deze geweldige oplossing niet werken. Als iemand van grof afval af wil dan is de directe omgeving van de ondergrondse containers de meest voor de hand liggende oplossing. En dat is nu, geachte beleidsmakers, menselijk gedrag. Maar dit hoeft geen probleem te zijn. Wij hebben immers AVALEX, handhaving en een wethouder die alles met AVALEX regelt. Maar daar zit juist het probleem.

Ten eerste is de gemeente - KLANT van AVALEX maar in die hoedanigheid treedt deze niet op als een echte en kritische klant die harde eisen stelt aan haar leverancier.

Ten tweede wordt het afval bij de containers soms pas op de zesde dag nadat bij de gemeente een melding is gedaan verwijderd door AVALEX. Met de Buitenbeter app meld ik als er grof afval ligt. Soms is het dezelfde dag weg, soms na een dag maar vaker pas na twee of drie dagen. Het is ook voorgekomen dat afval, op donderdag gemeld, pas de dinsdag daarna, dus zes dagen na de melding, volledig is verwijderd.

Ten derde wordt er door Handhaving niet gehandhaafd.

W.A. Niessen