Kijk op www.eigenhuis.nl/miljoenennota voor nog meer zaken die voor jou als woningbezitter veranderen.
Kijk op www.eigenhuis.nl/miljoenennota voor nog meer zaken die voor jou als woningbezitter veranderen.

Gevolgen van Miljoenennota voor woningbezitter

Uit de Miljoenennota van 2022 blijkt dat het demissionaire kabinet extra geld uittrekt om huiseigenaren te helpen het huis te isoleren en hybride warmtepompen betaalbaarder te maken. 

De Vereniging Eigen Huis vindt dat op zich positief, maar er zijn wel zorgen omtrent de betaalbaarheid van de energienota.

Subsidie
Via de Investeringssubsidie duurzame energie ISDE kunnen huiseigenaren subsidie aanvragen nadat zij isolatiemaatregelen hebben uitgevoerd of een warmtepomp en zonneboiler hebben aangeschaft. Ook wordt er geld beschikbaar gesteld voor een nationaal isolatieprogramma, zodat meer koop- en huurwoningen beter geïsoleerd kunnen worden. Hoe dit isolatieprogramma ingevuld gaat worden, is nog niet bekend.

Warmtepomp
Het kabinet heeft 288 miljoen beschikbaar gesteld voor hybride warmtepompen. Nederlanders kunnen bijvoorbeeld een tegemoetkoming van 1.000 tot 2.100 euro krijgen voor de aanschaf van een hybride warmtepomp.

De aanschaf van een hybride warmtepomp kan voor veel huiseigenaren een mooie stap zijn om het gasverbruik te verlagen en zo bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen. Nog onduidelijk is onder welke voorwaarden deze gelden beschikbaar komen voor huiseigenaren.

Betaalbaarheid garanderen
De Vereniging Eigen Huis wil dat het kabinet de betaalbaarheid van de energienota nu en in de toekomst garandeert. Daarvoor is regie nodig op de optelsom van verbruikskosten en belastingen. Dit ontbreekt nu volledig. De nieuwe belastingtarieven hebben gevolgen voor de energierekening: de belasting op gas stijgt en op elektriciteit daalt. Door de sterke stijging van de tarieven en de hogere gasbelasting zullen veel huishoudens de komende jaren honderden euro’s meer kwijt zijn. Bij een gemiddeld verbruik (3.180 kWh stroom en 1.370m3 gas) betekent dat over heel 2022 het volgende:

- De energiebelasting op gas stijgt met 4.2%, de belasting op elektriciteit daalt 2.6%. Hiermee stimuleert het kabinet duurzamer energieverbruik.

- De Opslag Duurzame Energie (ODE) op gas én elektriciteit stijgt met 1.7%.

Ieder huishouden heeft recht op de energiebelastingvermindering . Deze korting op de belastingen stijgt in 2022 met 1 euro. Bij een gemiddeld ongewijzigd verbruik van een huiseigenaar zal de belastingdruk in 2022 licht stijgen met 2.82%. 

Saldering
De inmiddels afgetreden minister Wiebes maakte in 2020 via een wetsvoorstel bekend dat hij de salderingsregeling voor zonnepanelen af wilde bouwen vanaf 1 januari 2023. De behandeling van dit wetsvoorstel is uitgesteld. Hierdoor is niet duidelijk of en wanneer het in werking zal treden.

Energieopwekking
De fiscale Postcoderoosregeling is in 2021 vervangen door Subsidieregeling voor Coöperatieve Energieopwekking (SCE). Met een energiecoöperatie kunnen inwoners van een wijk of dorp met elkaar aan de slag met lokaal opwekken van duurzame energie.

Hypotheekrente
Als je jaarinkomen hoger is dan 69.398 euro, heb je per 1 januari 2022 minder voordeel van de hypotheekrenteaftrek: het aftrekpercentage daalt van 43% naar 40%. Ook de rente over restschulden, betaalde alimentatie en giften zijn tegen dit lagere percentage aftrekbaar.

Eigenwoningforfait daalt
Het percentage voor de berekening van het eigenwoningforfait daalt van 0.50% naar 0.45% voor woningen tot 1.110.000 euro. Dat houdt in dat je per saldo meer hypotheekrente van de belasting mag aftrekken.