Fietsers vogelvrij

Dat fietsers in onze gemeente vogelvrij zijn is geen nieuws, en dat is in andere gemeentes niet anders. Maar ik vraag me werkelijk af wie bedacht heeft om alle tegels over het fietspad over de volledige lengte tussen Reuvenslaan en Elzendreef leeg te halen om te vervangen met, jawel, andere tegels. Ten eerste is het een nutteloze actie omdat tegels al sinds jaar en dag door boomwortels omhoog gedrukt worden op dit fietspad, maar, en dit is het meest idiote, dit fietspad wordt intensief gebruikt door schoolkinderen en hun ouders. Denk maar niet dat voetgangers even willen inschikken, want er zijn zelfs andere schoolouders die het heel vervelend vinden dat je van 'hun' ruimte gebruik maakt. De gesuggereerde oplossing om even tweemaal over te steken over de levensgevaarlijke racebaan die Mgr. Van Steelaan heet is helemaal van de zotte. Automobilisten hebben nu eenmaal standaard weinig consideratie voor andere weggebruikers en rijden liever hard door over zebrapaden dan dat ze tien seconden later aankomen op hun plaats van bestemming. Waarom kan deze opknapbeurt (als ik dit zo moet zien) niet worden opgebroken in kortere stukken? Het blijft dan onhandig, maar dan word je als fietser ten minste niet over een traject van tientallen meters geconfronteerd met verontwaardigde bejaarden, woedende hondenbezitters en gecertificeerde kinderhaters.

Marcel Rijs, Voorburg

Wooncrisis

Hoe langer de wooncrisis duurt, hoe meer verhalen van gedupeerden we kennen. Hoe meer de verkiezingen dichterbij komen, hoe meer beloften we horen. GroenLinks schreef o.a. over sociale huurwoningen op het Feithplein in Voorburg. Deze bestaan niet. Woningbouw in het boodschappencentrum Julianabaan werd ook door hen genoemd. Het onderzoek naar de bouw van drie woontorens aldaar is echter door de gemeente stopgezet in afwachting van een onderzoek naar de woningbouwopgave in de gehele gemeente. De politieke partijen kunnen beter hun tijd en energie stoppen in pro-actief naar oplossingen zoeken en leren van andere gemeenten zoals Ede en Rijswijk. De bouw van sociale huurwoningen en woningen voor het middensegment wordt positief beïnvloed als gemeenteraadsleden en B&W op tijd doortastend zijn. Laten wij als kiezers hen daar op blijven aanspreken en kritisch hun beloftes onderzoeken.

Cornel Spijkerboer

Natuurbeheer en
beeldkwaliteit

De gemeente wil zich kwalificeren als groenste gemeente. Rigoureuze bomenkap draagt niet bij aan deze pogingen. De gemeenteraad (ook de collegepartijen) zou het college op kunnen dragen uit te gaan van: ‘natuurbeheer en beeldkwaliteit'. In natuurgebieden zie je en hoor je vaak dat bij de noodzakelijke snoei- en kapactiviteiten uitgegaan wordt van natuurbeheer waardoor overvloedige groei wordt verwijderd door de oudste en meest risicovolle groei te snoeien of te kappen. Daardoor blijft het beeld van het natuurgebied gespaard en kunnen vogels nestelen. Ongetwijfeld is het noodzakelijk in stedelijke gebieden te zorgen dat risico's van omvallende bomen en stormschade door deze bomen zoveel mogelijk wordt voorkomen. Maar ook dat kan door bijvoorbeeld om-en-om bomen te rooien en er nieuwe voor terug te planten. In een volgende fase kunnen dan de andere bomen gerooid worden, gevolgd door herplant. Dat gebeurt ook als een boom in een rij door een storm is omgewaaid. Dat levert dan voor tientallen jaren een vorm van natuurbeheer op. Een bijkomend voordeel is dat de gemeente daardoor ook een blijvende beeldkwaliteit realiseert die kan bijdragen aan een kwalificatie ‘groenste gemeente'. Zelfs de vertrekkende gemeenteraad kan dit besluit nog nemen en daarmee ook boodschap meegeven aan de opvolgers. Je kunt er in de verkiezingscampagne nog mee scoren ook.

(naam inzender bij
de redactie bekend)

Keerverbod op Noordsingel

Het college wil op de Noordsingel keerverboden instellen. Dat is op de kruising met het Weigelia nog te begrijpen omdat daar al het verkeer samenkomt. Maar bij de Burgemeerster Banninglaan niet. Het college vergeet in al zijn wijsheid dat er aan de Mall ook een appartementencomplex vastzit. En de enige mogelijkheid voor deze bewoners om op een fatsoenlijke manier thuis te komen is door te keren via de kruising Noordsingel-Burgemeester Banninglaan. Worden wij nu door dit college komende via de N14 of de Pr.Bernhardlaan de tweede tunnel richting de Heuvelweg, die al compleet vol zit, de files ingejaagd? Al sinds de verbouwing van winkelcentrum Leidsenhage worden bewoners zonder overleg geconfronteerd met zulke besluiten. We hebben het rondje rijden gekregen, waardoor al het laad- en losverkeer van Leidschendam via de Noordsingel wordt geleid, er zijn bij ons complex geen parkeerplaatsen meer voor (familie)bezoek of want de P5 staat veelal vol. We moeten via een doorgetrokken op de Ligusterhof vanuit onze garage illegaal de Noordsingel op rijden, omdat het door de drukte niet op een legale manier lukt. En zitten we daar eenmaal op dan kunnen we er door dit keerbesluit niet meer vanaf.

Het wordt tijd dat dit college eens aan de bewoners van Banninghaege denkt.

H. Mahieu, Leidschendam