Afbeelding

Geen werk te vinden of toe aan iets anders?
Hulp bij kiezen van ander werk

Kunt u in uw eigen beroep geen werk vinden? Of bent u toe aan iets nieuws? Dan kunt u misschien overstappen naar een ander beroep. Waar moet u op letten als u zo’n sprong wilt wagen en aan welke banen kunt u dan denken?

Om te onderzoeken welke beroepen bij u passen is het handig om te weten waar u goed in bent. De online training ‘Competenties’ op uwv.nl geeft antwoord op deze vraag. U kunt ook uw familie, vrienden of (oud-)collega’s vragen naar uw competenties. Zij benoemen misschien wel kwaliteiten waar uzelf nog niet aan heeft gedacht.

Met de Beroepenvinder op werk.nl ontdekt u welke beroepen bij uw competenties en interesses passen. U krijgt informatie over de taken, het aantal vacatures en wat u moet kunnen. Wie weet vindt u een beroep waar u nog niet aan heeft gedacht, maar dat wel heel goed bij u past. Handig: bij de beroepen staan vacatures waarop u direct kunt solliciteren. Bekijk op werk.nl ook de lijst met beroepen waarin op dit moment de meeste kans is om werk in te vinden.

Wilt u de sprong naar een ander beroep wagen, maar heeft u geen idee waar u moet beginnen? Dan staan experts van het Leerwerkloket.nl voor u klaar. Zij geven kosteloos loopbaan- en scholingsadvies en kunnen helpen met het in kaart brengen van uw talenten en interesses, het vinden van passende beroepen (waarin veel werk is) en het kiezen van de juiste opleiding voor bij- of omscholing. Bekijk ook het webinar ‘Overstappen naar een ander beroep' via uwv.nl. Hierin wordt verteld hoe u in 3 stappen een juiste keuze kunt maken.
Ook is een lijst gemaakt met voorbeelden van overstapberoepen. Voor deze beroepen heeft u vaak dezelfde vaardigheden nodig als voor het beroep dat u eerder deed. De lijst kan u inspireren bij het vinden van werk. In al deze sectoren is veel werk te vinden: Agrarisch - groen, Bouw, Commercieel - bedrijfseconomisch, Detailhandel, Financieel - juridisch, Horeca, ICT, Industrie, Installatie, Onderwijs - pedagogisch, Overheid, Schoonmaak - reiniging, Transport - logistiek, Veiligheid, Voertuigentechniek en Zorg. Kijk ook op Werk.nl.