Afbeelding

"Ga ook werken in de winkel; in
de retail maak je mensen blij!"

Met het werken in de detailhandel sta je midden in de samenleving. Als retailmedewerker werk je bij winkels en bedrijven die producten en diensten voor particulier gebruik direct aan de consument verkopen.

De meeste bedrijven in de winkelstraat vallen dus onder de detailhandel, van schoenenwinkels tot woonwinkels. Wat kun je verwachten van werken in de detailhandel? Veel sociaal contact, veel verschillende mensen en ontzettend veel verschillende mogelijkheden.

Werk in de detailhandel neemt af door de groei van online winkels. Juist nu is werken in de retail daarom juist belangrijk voor de mensen die naar winkels toekomen voor aandacht en goede service. Werken bij winkels in de detailhandel vereist daarom goede communicatieve vaardigheden, passie voor het product of de winkel, zorgvuldigheid als verkoper, flexibiliteit in uren en een goede conditie om je dag in dag uit in te zetten in de winkel.

"De retail heeft mijn
hart gestolen"

Banen in retail zijn erg divers, van verkoopmedewerker tot werken in het management. Er zijn veel fulltime banen, maar ook veel bijbaantjes bijbaantjes in de detailhandel. Naast het sociale aspect, biedt werken in de detailhandel nog meer voordelen. Denk hierbij aan fijne arbeidsomstandigheden en een goed CAO, waarin deze voorwaarden en het salaris voor in de detailhandel ligt vastgelegd. Er zijn algemene afspraken vastgelegd, maar voor de verschillende branches zijn er ook aparte modules opgenomen.

Werken in de winkel
Er is bijna geen één plek om te werken zo spannend en tegelijkertijd zo gezellig als de winkelvloer. Niet alleen omdat je de hele dag verschillende mensen ontvangt en er van álles gebeurt, waardoor je ‘s avonds met leuke verhalen thuiskomt. Ook omdat er in de detailhandel veel verschillende functies zijn met net zo veel verschillende toffe taken. Adviseren, stylen, luisteren, vormgeven, etaleren, Instagrammen of even bijkletsen met vaste klanten… Als je het maakt in de retail, maak je mensen blij.

Verliefd op de retail
Jessica de Bruijn (24): "Deze baan als sneakerverkoper was in eerste instantie iets tijdelijks. Maar ik moet je eerlijk zeggen: het heeft mijn hart gestolen. Het product, de klanten, ik geniet er onwijs van. Op dit moment leer ik veel in de praktijk: beter worden door te doen en klanten te spreken.”

Lorella Rubino (23): "Ik werkte met kinderen, maar wilde iets nieuws. In de winkel waar mijn moeder werkt, stond een vacature open. Zij maakte me enthousiast om te solliciteren, ik dacht, waarom ook niet. Proberen kan altijd. Zo gezegd, zo gedaan. En ik werd op slag verliefd op de retail.”