Afbeelding

Werken in de techniek zonder diploma

Werken in de techniek… Is dat mogelijk zonder diploma? Het antwoord daarop is ‘ja’. Als je geen 4 jaar wilt of kunt studeren, kan je ook aan de slag in de techniek. Zeker nu het tekort aan technici zo groot is, zijn bedrijven op zoek naar gemotiveerde mensen met technische affiniteit en de wil om te leren.

In de technische sector zijn er veel kansrijke beroepen. Door corona is er een grote verschuiving ontstaan op het gebied van werkgelegenheid. In sectoren die getroffen zijn door de maatregelen verliezen veel mensen hun baan, terwijl in andere sectoren juist extra vraag ontstaat naar medewerkers.

De techniek heeft al jaren te kampen met een tekort aan instroom van nieuwe medewerkers. Maar door de recente ontwikkelingen, als gevolg van de coronamaatregelen, denken steeds meer mensen na over een baan in een kansrijke sector. De techniek is zo’n kansrijke sector. In de techniek kun je zonder volledige mbo-opleiding aan de slag door jezelf functioneel inzetbaar te maken. Wanneer jij functioneel inzetbaar bent, dan ben je aantrekkelijk voor een werkgever en dat staat los van het feit of je wel of geen mbo-diploma hebt. Als zij-instromer kun je door het volgen van een aantal kortdurende basiscursussen je al veel basisbeginselen uit de techniek eigen maken, waarna je direct al in staat bent om (onder begeleiding) routinematige werkzaamheden uit te voeren. Kortom: jij bent dan functioneel inzetbaar (FIP). Stel: de werkdruk van een storingsmonteur Airco-VRF systemen moet omlaag. In plaats van een extra specialist aan te nemen, kiest het bedrijf voor een Functioneel Inzetbaar Persoon die in staat is het routinematige werk van de specialist over te nemen. Na 6 cursusdagen ben jij al als FIP bij de klant in te zetten als eerstelijns onderhoudsmonteur van aircosystemen voor het controleren van airco-units. Wil jij je daarna verder doorontwikkelen? Dan meld je je aan voor de 8-daagse cursus Airco- en VRF-installaties, gevolgd door de 2 daagse cursus NEN3140 Vakbekwaam persoon. Na het volgen van deze aanvullende cursussen kun je zelfstandig aan schakelkasten werken, Airco- en VRF-installaties repareren, onderdelen vervangen en in airco- en VRF-installaties in gebruik nemen, storingen opsporen en verhelpen en planmatig onderhoud en inspecties uitvoeren.

Kijk voor meer info op
Techniekopleiding.nl.