Afbeelding

Thuiswerken of toch weer naar kantoor?

Werk thuis als het kan en op locatie als dat nodig is. Werkgevers en werknemers maken samen afspraken over de verdeling tussen thuiswerken en werken op locatie. Ze zorgen dat de kans op coronabesmetting op of tijdens werk zo klein mogelijk is.

Vanaf 25 september 2021 is het advies om thuis te werken als het kan en te werken op kantoor als dat nodig is. Werkgevers en werknemers kunnen zelf afspraken te maken over een passende verdeling tussen werk op locatie en thuis. Hierbij houden ze rekening met het welzijn van de medewerkers. En het voorkomen van drukte in het openbaar vervoer en op de werkvloer.

Uw werkplek in de eigen woning moet ergonomisch verantwoord zijn. Dit staat in het Arbeidsomstandighedenbesluit. Ook als u thuiswerkt, moet uw werkgever zorgen voor goede en veilige arbeidsomstandigheden. Dat noemt de wet de zorgplicht. Wel is de mate waarin de werkgever invulling kan geven aan zijn zorgplicht bij thuiswerken afhankelijk van wat redelijkerwijs gevraagd kan worden. De werkgever beoordeelt per werknemer welke gebruikersvoorwerpen, technische systemen en/of taken nodig zijn. Deze moeten erop gericht zijn om bij te dragen aan de veiligheid; de gezondheid; het comfort; het functioneren van de werknemer. Daarnaast zijn werkgevers verplicht om hun werknemers actief instrueren en voorlichten over het gebruik van de ergonomisch verantwoorde arbeidsmiddelen. Een werkgever kan bijvoorbeeld zoveel mogelijk ergonomisch verantwoorde arbeidsmiddelen aanbieden voor een ergonomische thuiswerkplek. Denk aan een ergonomisch toetsenbord of een bureaustoel. De werknemer heeft zelf ook een verantwoordelijkheid in het zorgen voor een gezonde en veilige thuiswerkomgeving. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van de voorzieningen die hem worden aangeboden door zijn/haar werkgever. Frisse lucht is belangrijk! Zorg dat er thuis altijd een raampje of ventilatierooster open staat en dat een huis meerdere keren per dag goed kan doorluchten door ramen en deuren wijd open te zetten Onder bepaalde omstandigheden kan besmetting ook plaatsvinden via virusdeeltjes in de lucht. In welke mate frisse lucht helpt om verspreiding tegen te gaan is onbekend, maar het helpt wel om de overdracht van het virus te beperken.