Geef babbeltrucs geen kans

Alleenwonende ouderen zijn vaak slachtoffer van oplichters die zich voordoen als monteur, pakketbezorger, verpleegkundige of collectant en vervolgens het hele huis leegroven of de pinpas stelen.

Een babbeltruc is een vorm van oplichting waarbij de oplichters via een smoes proberen bij iemand binnen te komen, of bijvoorbeeld een pincode te stelen. Bijvoorbeeld: Iemand doet zich voor als postbezorger en wil bij u een pakketje afleveren, maar om het aan te nemen moet nog wel even een klein bedrag voor pinnen, administratiekosten zegt de pakketbezorger. Of iemand belt aan en beweert collectant voor een goed doel te zijn. 'Heeft u geen contant geld? Geen zorgen, u kunt ook pinnen hoor!'

Deze tips van de politie helpen u om babbeltrucs aan de deur te herkennen en voorkomen.
Gebruik het raam of de deurspion als er wordt aangebeld. Zo kunt u zien wie er voor de deur staat voor u hem opendoet. Gebruik de kierstandhouder of deurketting als u opendoet. Haal die weer van de deur af als u de deur weer dichtdoet, zodat hulpdiensten in geval van nood wel naar binnen kunnen. Pin nooit aan de deur - ook niet voor goede doelen. Het kan zijn dat een oplichter uw pincode afkijkt en uw bankpas omwisselt. Pin alleen als u zelf iets besteld hebt en het ook is afgesproken dat u bij aflevering zou pinnen. Bijvoorbeeld als u eten heeft besteld. Neem het pakketje niet aan, maar laat het op het postkantoor bezorgen. Daar kunt u controleren of het daadwerkelijk voor u bestemd is. Laat u niet onzeker maken of ompraten. U heeft het niet besteld dus u neemt het niet aan.

Het komt voor dat daders bij u aanbellen en proberen met een smoes binnen te komen. Dit kan bijzonder geloofwaardig zijn. Bijvoorbeeld iemand die vraagt of hij bij u naar het toilet mag, iemand die beweert een familielid van de buren te zijn en vraagt of hij iets mag afgeven bij u. Maar ook al heeft iemand nog zo'n geloofwaardig verhaal (of doet zich voor als meterstandopnemer), laat niet zomaar iemand binnen. Beweert iemand van een bedrijf te zijn? Maak met hen een afspraak en zorg ervoor dat u niet alleen thuis bent. Sluit de deur achter iemand die binnenkomt, zodat een handlanger niet kan binnenkomen. Laat die persoon niet alleen en berg waardevolle spullen goed op. Is een situatie verdacht? Maak dan altijd melding bij de politie via 112 of 0900-8844.