Te veel blad dat te lang op het gazon ligt, zorgt ervoor dat het gazon verstikt.
Te veel blad dat te lang op het gazon ligt, zorgt ervoor dat het gazon verstikt. Shutterstock

Herfstblad in de tuin laten liggen of opruimen?

Het herfstseizoen is daar. Maar straks na de mooie verkleuring van de bomen en planten ligt alles vol. Wat moet je toch met al dat blad?

Niet op alle plaatsen in de tuin is het opruimen van het blad een goede zaak. Juist in de plantenborders, tussen struiken en bij de bomen helpt het afgevallen blad als een isolatiedeken de vaste planten te beschermen tegen de vorst. Veeg het dus op en strooi het dan vooral uit tussen je planten. Gronddieren zoals pissebedden, regenwormen, duizendpoten, maar ook schimmels en bacteriĆ«n vinden onder het blad hun schuilplaats en eten. Vogeltjes en muisjes rommelen eindeloos tussen het blad op zoek naar hapjes en voor egels is een bladerenhoop een ideale plaats voor hun winterslaap. 

Tegen het voorjaar is het blad nagenoeg verdwenen want het verteert en vormt zo humus: voeding voor de grond. Het helpt de grond ook om water vast te houden. Laat dus maar lekker liggen! Dat geldt niet voor eikenblad, dat looizuur bevat en slecht verteert. Dat  kun je beter wel weghalen.

Blad op je bestrating geeft meer onkruidgroei. Wil je dus minder onkruid tussen de terrastegels of tussen je bestrating, ruim dan daar het afgevallen blad wel op. En te veel blad dat te lang op het gazon ligt, zorgt ervoor dat het gazon verstikt. Zuurstof kan niet genoeg doordringen tot het gras en gaat rotten omdat het niet droogt. Wil het gazon dus mooi houden, zorg er dan voor dat je regelmatig afgevallen blad verwijdert.

Geen border of struiken waar je opgeruimd blad kwijt kunt? Dan staat er in de straat misschien wel een bladkorf van de gemeente waar je het in kwijt kunt. Maar... kijk altijd eerst goed of je er echt geen kleine tuinbewoners en planten blij mee kunt maken. Ze zullen je dankbaar zijn!