Nu het later licht en eerder donker is, moet je zorgen dat je plant dichter bij het raam staat en hem af en toe even draaien.
Nu het later licht en eerder donker is, moet je zorgen dat je plant dichter bij het raam staat en hem af en toe even draaien.

Tips om je kamerplanten in leven te houden

Wanneer één van de twee benodigdheden van de plant - licht en water - ontbreekt, dan wordt een plant geremd in zijn groei. Dit moet je in evenwicht houden met elkaar. 

In het najaar neemt het aantal zonuren af, en hebben planten ook minder water nodig, afhankelijk van de locatie. Door je vinger ongeveer 10 cm in de grond te stoppen krijg je een goede indicatie of je plant water nodig heeft. Als de grond nat is, dan hoef je je plant nog geen water te geven. Planten maken hun eigen energie uit licht. Wanneer een plant geen licht krijgt, kan hij uiteindelijk dood gaan. Nu het later licht en eerder donker is, moet je zorgen dat je plant dichter bij het raam staat en hem af en toe even draaien.

Over het algemeen geldt dat je kamerplanten beter niet in de buurt van een verwarming moet zetten. Dit zorgt niet alleen voor een droge lucht, maar ook voor drogere potgrond. Door de plant tweemaal per week te besproeien met water kun je een hogere luchtvochtigheid creëren, waardoor hij er gezonder uit ziet. Maar het kan ook de andere kant op gaan. Let op: tocht is voor veel planten funest. 

In de herfst gaan veel planten in de ‘ruststand' en kun je de plantenvoeding beter maar even opbergen.