Een haard zorgt voor extra warmte en sfeer in de woonkamer.
Een haard zorgt voor extra warmte en sfeer in de woonkamer. Shutterstock

Zo zit je er tijdens koude dagen warmpjes bij

Iedereen wil er tijdens de koudere dagen graag warmpjes bij zitten. Dat kan op verschillende manieren, waaronder door het aanschaffen van een haard. Maar deze zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Haarden in alle
soorten en maten

Een authentieke houthaard kan een zeer mooi stijlelement zijn in de woonkamer. Het geknisper van het hout, de geur en de veranderende vlammen zorgen voor veel sfeer en romantiek in de huiskamer. Het hout dat tegenwoordig gebruikt wordt is ook niet slecht meer voor het milieu; er worden houtsoorten gebruikt die bij het onderhoud van bossen worden gekapt. Het nadeel van een houthaard is wel dat de grote hoeveelheden hout, die je nodig hebt voor het stoken, ergens opgeslagen moeten worden. Daarnaast moet een houthaard goed voorbereid worden. Dit kan behoorlijk tijdsintensief zijn. Ook kunnen insecten met het hout ‘meereizen' jouw woonkamer in. Voor iemand met een spinnenfobie niet zo'n goed idee dus.

Gashaard
Als goed alternatief voor een houthaard wordt vaak een gashaard genoemd. Deze maken in plaats van hout gebruik van gas, maar laten in veel gevallen wel een hittebestendige houtcompositie zien. Daardoor kan het lijken alsof het een echte houtkachel is. Grote voordelen van de gaskachel zijn dat in veel modellen de hoogte van de vlammen te regelen is en dat er voor de bediening niet meer nodig is dan een knopje of afstandsbediening. Maar een gashaard kent ook nadelen: zo moet er een gasleiding liggen om de haard goed aan te kunnen sluiten. Daarnaast zijn de prijzen van gashaarden relatief hoog. Ook geeft een gashaard minder hitte af dan een houtkachel.

Elektrische haard
De elektrische haard wordt door velen gezien als een slecht alternatief voor de duurdere gashaard. Toch bieden de huidige types elektrische haarden niet meer het slechte vlammenbeeld van de vroegere modellen; door de technologie lijken de vlammen behoorlijk echt. Het grote voordeel van de elektrische haard is dat er in tegenstelling tot een gashaard geen rookkanaal of schoorsteen nodig is. Daarnaast biedt een elektrische haard hetzelfde gebruikersgemak als een gashaard, maar hoeft er geen gasleiding te liggen om een elektrische haard aan te sluiten. Nadelen zijn er ook: hoewel de vlammen steeds echter lijken, zijn het nog steeds geen echte vlammen en zal dit besef ook wat afdoen aan het comfort wat een dergelijke haard biedt.

Bio ethanol
Een relatief nieuwe speler op de markt is de bio-ethanol haard. Dit type open haard werkt op bio-ethanol. Deze vloeistof wordt in een klein reservoirtje gegoten, waarna deze met een aansteker aangestoken kan worden. Een ethanolhaard heeft geen rookkanaal, elektrische aansluiting of gasleiding nodig. Tegenwoordig zijn er zelfs ook tafelmodellen. Nadelen: de vloeistof die gebruikt wordt gaat redelijk snel op. Hierdoor moet er dus ergens ruimte vrijgemaakt worden om een voorraadje aan te leggen, zodat de haard niet halverwege de avond niet meer aangemaakt kan worden.

Gelhaard
De gelhaard wordt tegenwoordig langzaam verdrongen door de bio-ethanolhaard. De voordelen van een gel haard zijn eigenlijk precies hetzelfde als de voordelen van de bio-ethanol haard; er is een grote mate van gebruikersgemak en de haard stelt geen speciale eisen aan de locatie. Wel heeft de gel haard een groot nadeel ten opzichte van de bio-ethanol haard; waar de ethanolhaard een mooi een variërend vlammenbeeld geeft, is bij een gel haard duidelijk te zien waar de verschillende brandpotjes gepositioneerd zijn.