In de winter worden vaak bomen gesnoeid, tuinen opgeruimd en aan de bestrating gewerkt.
In de winter worden vaak bomen gesnoeid, tuinen opgeruimd en aan de bestrating gewerkt.

Een dagje op pad met een hovenier: ‘Het is nooit rustig’

De herfst is weer begonnen! En dus is het tijd om de tuin weer op orde te maken voor het najaar. Bij Van Strien Hoveniers in Fijnaart weten ze hoe je dit het beste doet. Medewerker Michel neemt ons een dagje mee op pad.

Door Marloes Smits


Als je denkt dat hoveniers in de winter niks te doen hebben, dan heb je het mis. “Het is nooit rustig. Er zijn wat minder drukke maanden, maar die gebruiken we als aanloop naar de drukkere periode.” Het kan weleens voorkomen dat de hoveniers het werk neer moeten leggen, bijvoorbeeld door sneeuw. “Dat noemen we onwerkbaar weer dagen. Daar zijn drie weken per jaar voor gereserveerd.”

Michel en zijn collega's doen heel veel verschillende klussen. "Iedereen heeft zijn eigen taak. We snoeien bomen, ruimen op, maar bestraten ook.” Naast aanleggen en renoveren van tuinen, heeft Michel ook vaste klanten. ‘Gewoon' onderhoud van een tuin duurt een dag of twee, maar als er echt iets wordt aangelegd dan duurt het wel weken. Goed om te onthouden als je jouw tuin wilt veranderen, dat je op tijd begint met een bedrijf inschakelen. "Door de corona spenderen mensen meer geld in de tuin, waardoor de wachttijden voor tuinaanleg oplopen.”