Mevrouw Ria van Ham - Schoemaker op haar 108e verjaardag in WZH Vliethof te Voorburg met haar verjaardagstaart (foto: Michel Groen).
Mevrouw Ria van Ham - Schoemaker op haar 108e verjaardag in WZH Vliethof te Voorburg met haar verjaardagstaart (foto: Michel Groen). Michel Groen

Oudste inwoonster wordt ondanks
coronabesmetting toch 108 jaar

Ondanks alle maatregelen, kon mevrouw Ria van Ham-Schoemaker dit weekend toch haar 108e verjaardag coronaproof vieren in WZH Vliethof in Voorburg. Zij is daarmee de oudste inwoonster van Leidschendam-Voorburg.

Mevr van Ham werd op 20 november 1913 in de Rouwstraat in Den Haag geboren. Zij trouwde op 27-jarige leeftijd en kreeg drie kinderen, twee zonen en een dochter. Via Rijswijk kwam zij een jaar of 23 geleden terecht in Voorburg. Enkele jaren daarvoor, in 1992, verloor zij haar man toen zij samen een cruise maakten. Ze gingen met z’n tweeën weg en ze kwam helemaal alleen met stiefzoon (Wim) weer thuis. Het is iets waar ze nog dagelijks aan denkt. Ook haar dochter is in 2011 overleden.

Toen mevrouw Van Ham op 20 november 2013 de leeftijd van 100 jaar bereikte, woonde ze nog steeds zelfstandig thuis aan de Raadhuisstraat. Dat hield zij zelfs nog bijna 6 jaar vol tot 2019, zij het met thuiszorg en hulp van de familie. Het geluk wilde dat 200 meter verderop in de Raadhuisstraat een geheel nieuwe locatie van WZH werd geopend, waar ze meteen naartoe kon. De verhuizing ging lopend.... en ze wist al gauw te acclimatiseren, zodat zij op 20 november 2019 haar 106e verjaardag aldaar kon vieren.

Een half jaar later stond Corona voor de deur en gelukkig ging het heel lang goed op deze locatie van WZH. In december 2020 werden de eerste tests gedaan en ze bleek steeds negatief, maar bij de derde keer was het 'raak'. Zoon Hendrik (68): "Ik kreeg een telefoontje op 18 december 2020 dat ze toch positief was geworden. Tja dan ben je wel even geschrokken en denk je, nou is het afgelopen. Maar al gauw kreeg ik een positief gevoel en sprak met de dienstdoende arts om de situatie te bespreken. Zij gaf op mijn verzoek toestemming om haar ook overdag te behandelen met een zogenaamde 'hummingmask' die ze al sinds 2013 gebruikt en waardoor ze al na een dag of vijf goed opknapte en daarna weer volledig de oude was." Na drie weken en 1 dag werd ze dan ook als volkomen hersteld van Corona gemeld en kon ze weer tussen de andere huisgenoten in de gemeenschappelijke woonkamer zitten.

"Gedurende de 3 weken Covid-19 besmetting was ze a-symptomatisch", vertelt Hendrik. "Behalve dat ze wat vaker moe was, merkte je er vrij weinig van. Wel moest ik met een heel gedoe, met beschermende kleding en een bril op, bij haar op bezoek komen. Dit was voor iedereen verplicht en ook Naima, onze grote hulp en toeverlaat, ging bij haar tijdens deze periode voor de avondzorg naar haar toe met schort, handschoenen, mondkapje en een spatbril."

Mevrouw Van Ham praat niet zo veel meer, dus zoon Hendrik doet vooral het woord. "Mijn moeder is zeker geen medisch wonder maar komt wel uit een sterk geslacht en heeft altijd de zorg en aandacht gekregen die zo belangrijk is op die leeftijd. Ze heeft verder altijd gewoon Hollandse pot gekookt en gegeten maar weinig vlees en op vrijdag was er altijd vis op tafel." De laatste 10 jaar eet ze iedere dag een verse haring en ze krijgt al sinds 1992 van haar zoon groeten en fruitcapsules om haar fit te houden. Ze heeft verder nooit noemenswaardige medicijnen hoeven in te nemen en heeft nog steeds een bloeddruk van een jong meisje.

"Als ik haar vandaag de dag vraag hoe het met haar gaat, krijg ik standaard het antwoord 'Nou gaat wel en hoor' en je hoort haar nooit klagen over pijntjes of dingetjes", aldus zoon Hendrik. "Al met al een bijzonder verhaal van een bijzondere vrouw die door alle dalen van het leven met een positief denken heen is gekomen. We zijn verheugd dat ze in november nog haar 108e verjaardag kon vieren."