Koop lokaal

'Koop lokaal' staat er op grote borden in het centrum van Voorburg. Op woensdag 1 december besluit ik hieraan gevolg te geven. Maar helaas. De Herenstraat is vanaf de Franse Kerkstraat volledig opengebroken. Ik probeer er nog langs te lopen, maar een heel grote machtige, in het geel gestoken meneer belet me dat. Dan maar omlopen via de Franse Kerkstraat. Ook daar word ik tegengehouden tot een lieve kleine, ook in het geel gestoken, meneer mij stiekem langs de opgraving leidt. Wat beweegt een gemeente om juist in de dagen voor Sinterklaas een winkelstraat open te laten breken? En dat juist in een periode waarin de getroffen middenstand iets van het omzetverlies had kunnen goed maken. 

Anjo Tempelman, Voorburg

Fietsers in
Kapelbosje

U weet het misschien niet, maar volgens de verkeersborden bent u te gast op het fietspad in het Kapelbosje. Dat betekend dat voetgangers er moeten lopen, omdat er geen andere mogelijkheid is en u er mag fietsen. Wat sommige fietsers ook niet weten, is dat je bij de aanschaf van een hond, geen ogen in je achterhoofd krijgt. Op donkere en regenachtige dagen hoor of zie ik u niet van achteren aankomen. Vanavond had ik een fietser in mijn linkeroor of ik even opzij ging... Mag ik u een suggestie doen? Er zit een bel op uw fiets, gebruik deze. Liefst op redelijke afstand, zodat ik de tijd heb om stil te gaan staan en mijn hond naast mij te zetten. Dat is verkeersveiliger dan op hoop van zegen langs fietsen en hopen dat ik of de hond niet ineens uitwijk. Het scheelt ook een hoop irritatie! Zullen we in de donkere dagen iets meer rekening met elkaar houden?

Saskia Gelauff, Leidschendam

Van NIMBY
naar TIMBY

De fractieleider van ChristenUnie-SGP in de gemeenteraad, Kees Verschoor, heeft aangegeven na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 niet terug te keren. Hij is zijn motivatie kwijtgeraakt door wat hij de ‘Nimby (not in my back yard)-gedrevenheid' noemde: het niet willen delen van levensruimte met anderen. Hij betrekt dat op woningbouwprojecten waar omwonenden ondanks de woningnood tegen te hoop lopen. De BurgerKrachtCentrale vindt het vervelend te horen, dat de heer Verschoor zijn plezier in zijn werk in de gemeenteraad is kwijtgeraakt door Nimby's. Wij kennen vooral betrokken en constructief meedenkende inwoners. Onze ervaring leert, dat het in een vroeg stadium betrekken van omwonenden leidt tot mooiere en breed gedragen nieuwbouwplannen. Zoals ook de burgerparticipatie startnotitie ‘positiviteit van twee kanten' voorstaat. Het motto van de BurgerKrachtCentrale is niet voor niets, waar een wil is, is een wij. Wij zouden graag een nieuwe term introduceren, namelijk de TIMBY, ‘Together In My Backyard'.

Marion Langendonk, Annet Weijermars, Jolande Verhoeven, Lodewijk van Vliet en Nina Kok

Goed gezond
voorbeeld?

In Het Krantje van 28 oktober 2021 is te lezen dat de gemeente een preventieakkoord heeft ondertekend met als doel meer gezondheid. Wethouder Juliette Bouw zegt hierbij "We willen dat kinderen een goede start krijgen en gezond eten." Een mooi initiatief waarbij ik hoop dat het doel daadwerkelijk wordt behaald. Nog geen 2 weken later lees ik tot mijn grote verbazing in Het Krantje dat wethouder Floor Kist een pizzafestijn organiseert vanuit de gemeente om jonge mantelzorgers te bedanken. Deze jonge mantelzorgers verdienen het absoluut om in het zonnetje gezet te worden! De gemeente slaat echter met een pizzafestijn de plank volledig mis. Zaak dat de gemeente de gezondheidsdoelen voor een gezonde jeugd omzet in daden én het goede, gezonde voorbeeld geeft.

Carolien Martens