DIY: verf verwijderen van meubels
DIY: verf verwijderen van meubels

Een nieuwe look met krijtverf

Geef die oude kast een nieuwe look met krijtverf.

Heb jij in je huis een oude kast of tafel staan waar je liever vanaf wilt? In plaats van dit naar de kringloop te brengen, kun je het item een nieuwe look geven. Dat doe je makkelijk én snel met krijtverf. Krijtverf is een dekkende, matte verf. Het creëert een poederachtig effect. Dat staat ontzettend leuk op oude meubelen. Van turquoise tot macchiato en romig roze: krijtverf is verkrijgbaar in verschillende stijlvolle kleuren. Maak het geheel af met leuke accessoires en een kleurrijk boeket.

Wil jij die oude kast of tafel een nieuwe look geven? Wij leggen uit hoe je verf van oude meubels kunt verwijderen! Bereid je goed voor, want het is een flinke klus om een meubelstuk te restaureren! Draag oude kleding en een veiligheidsbril om te voorkomen dat er stof in je ogen komt. Zet daarnaast een raam open voor de frisse lucht en ventilatie. De eerste methode om verf te verwijderen van oude meubels is schuren. Er zijn verschillende goede schuurmachines. Ga bij stukjes die je lastiger kunt bereiken met de schuurmachine handmatig aan de slag. Bij meubels van behandeld hout is het slim om schuurpapier met een korrelgrootte van P80 te gebruiken. Zo kun je de eerste lagen verf wegschuren, zonder dat het schuurpapier vol zit met verfresten.

Gebruik korrelgrootte P120 om het meubelstuk na te schuren. Let op: geschuurd hout is kwetsbaar voor aanraking met blote handen. Hierdoor kunnen er vlekken ontstaan. Ga daarom zo snel mogelijk over tot de nabehandeling. De tweede methode is verf verwijderen met hitte. Dit kan door een verfföhn te gebruiken, in combinatie met een verfkrabber. De föhn verhit de verf, evenals alle laklagen. Deze lagen kun je er vervolgens afkrabben met de verfkrabber. Tip: werk met de nerf van het hout mee. Hierdoor voorkom je dat het meubelstuk beschadigd raakt. Nadat de verf eraf is, kun je het meubelstuk nog even schuren. Let op: ook hierbij moet je jezelf goed beschermen. Draag handschoenen én zorg voor goede ventilatie.

Krijtverf creëert een poederachtig effect. Dat staat ontzettend leuk op oude meubelen.