Alle betrokken rondom de nieuwe aanplant in de moestuin van Stadstuin Rusthout (foto pr).
Alle betrokken rondom de nieuwe aanplant in de moestuin van Stadstuin Rusthout (foto pr).

Maand van de Schooltuin ook in Rusthout

Actueel

Nog een week lang tot 31 mei, is het de Maand van de School tuin. Ook in Leidschendam wordt daar aandacht aan besteed. De Maand van de Schooltuin is een initiatief van https://alliantieschooltuinen.nl/maand-van-de-schooltuin/. 

Woensdag 11 mei was de Kick off van de Maand van de Schooltuin in de mooie Stadstuin Rusthout in Leidschendam. De openingshandeling, het planten van een tomatenplant, werd uitgevoerd door wethouder van Eekelen, samen met een aantal schoolkinderen van basisschool Maria Bernadette.

Wethouder van Eekelen: “Het is goed dat kinderen tijd doorbrengen op een schooltuintje en leren waar groente, fruit en bloemen vandaan komen. Zo worden ze op een speelse manier betrokken bij de natuur en komen ze meer te weten over gezonde voeding. Hopelijk maken ze daardoor in de toekomst bewuste en duurzame keuzes over wat ze eten!”


Wethouder plant een tomatenplantje (foto: pr).

School/moestuinieren draagt bij aan een gezonde samenleving. Met een schooltuin ontwikkelen kinderen een gezonde smaakvoorkeur. Kinderen die hun voedsel zelf (helpen te) verbouwen, eten meer groenten en fruit. School/moestuinieren draagt bij aan een positieve houding ten opzichte van gezonde voeding en zorgt ervoor kinderen gezonde en duurzame keuzes maken over wat ze eten. Dat is goed voor gezondheid, maar ook voor natuur, biodiversiteit, voor het klimaat en tegen voedselverspilling.

JOGG (Gezonde Jeugd, Gezonde toekomst)-regisseur Miriam Blom: ”Uit onderzoek blijkt dat 65% van de kinderen op de basisscholen onvoldoende groente en 62% onvoldoende fruit eet. Meer moestuinen of moestuinieren voor kinderen van de basisschool of een kindcentrum, kan een onderdeel zijn van het verbeteren van voedselvaardigheden. Hiervoor is voedseleducatie in theorie en praktijk nodig. Moestuinieren geeft ook een impuls om meer buiten les te geven. De buitenruimte (schoolplein) en de natuur als speel-leerlokaal. Kinderen bouwen zo spelenderwijs een band met de natuur op.”

Onderwijs en kinderopvang kunnen een belangrijke rol spelen hierin door voedseleducatie op te nemen in hun activiteiten/onderwijsaanbod. Gelukkig gebeurt dit op steeds meer plekken in de gemeente. Vlietkinderen werkt nauw samen met een aantal basisscholen, ook met Basisschool Maria Bernadette, zij hebben op hun eigen locatie een moestuin, maar werken ook regelmatig in de moestuinen van Stadstuin Rusthout.

Juf Denise Wierdsma van groep 6 van de Maria Bernadette school: “Veel kinderen komen altijd enthousiaster terug van de moestuin dan dat ze ervoor waren. De trots op het eigen gekweekte plantje en de liefde die ze erin stoppen doet goed, zeker in combinatie met de buitenlucht. Een paar kinderen zeggen zelfs: “Het is echt veel leuker dan ik van tevoren dacht!”

Wethouder plant een tomatenplantje (foto: pr).