Voor een volgepakte tribune verslaat Tamburini met Jan Thijs de Jong (r.) in de derde omloop Valparaiso Jiel met John Dekker (foto: Michel Groen).
Voor een volgepakte tribune verslaat Tamburini met Jan Thijs de Jong (r.) in de derde omloop Valparaiso Jiel met John Dekker (foto: Michel Groen).

Tamburini wint zonovergoten kortebaan Stompwijk

Actueel 158 keer gelezen

Stompwijk - Beter kon het niet. Na de overvloedige regenval van de afgelopen weken, werd Stompwijk tijdens de 107e editie van de kortebaandraverij getrakteerd op perfect kortebaanweer. Afgelopen maandag scheen de zon volop. Maar nog belangrijker, de koers was net als vorig jaar om van te smullen. Tamburini ging er uiteindelijk met de hoofdprijs vandoor, voor de verrassend sterke lokale favoriet Burney Boshoeve.

Door Ruud de Groot

Met een uitstekend deelnemersveld van 28 paarden werd de toon direct in de eerste ritten gezet. De kortebaantoppers Andrea Swagerman met Frans van der Blonk en Attila met Lindsey Pegram gingen meteen tot het uiterste, met laatstgenoemde combinatie als winnaar. Het bleek de voorbode van een fantastische strijd, waarbij de favorieten elkaar al vroeg in het toernooi troffen. Zo schakelde Casanova met John Dekker in de tweede omloop Asko Bond met kampioenspikeur John de Leeuw uit en elimineerde titelverdediger Donate Groenhof, gereden door Ruud Pools, Viva's Limburgia met nichtje Manon, de winnaars van 2008. In de derde omloop werden Casanova en Donate Groenhof ook nog eens aan elkaar gekoppeld. Casanova bleek de sterkste.

Intussen deden ook de lokale favorieten van zich spreken. Pikeur Wim van der Mespel strandde weliswaar al in de tweede omloop, maar Dario Prof met trainer en rijder Wim van Buytene reikte tot de derde omloop. Hij trof daarin uitgerekend de andere Stompwijkse troef Burney Boshoeve gereden door Lindsey Pegram. Burney Boshoeve, in training bij Leidschendammer Bryan Vader, liet zien de startprocedure beter te beheersen en verzekerde zich daarmee van een plek in de halve finale. Daarin werd Casanova verrassend geklopt. De andere halve eindstrijd ging tussen de eerder genoemde Attila en Tamburini met pikeur Jan Thijs de Jong. Tamburini redde het net.

Evenals vorig jaar stond het talrijk opgekomen publiek voor de finalisten op de banken. Dat de koers anderhalf uur was uitgelopen vanwege een technisch mankement aan de finishinstallatie leek niemand te deren. Iedereen bleef zitten om getuige te zijn van de beslissende omloop. Daarin pakte Casanova het brons en bleek Tamburini in de finale te sterk voor de 'Stompwijkse' Burney Boshoeve. Het maakte het feest er niet minder om. Na afloop waren er vooral blije gezichten. Uiteraard bij de winnende trainer Rob de Vlieger, die lovend was over de vechtersmentaliteit van zijn pupil. Echter ook bij trainer Bryan Vader, die uitermate tevreden was met de tweede prijs voor eigen publiek. Maar de meest gelukkige man was misschien wel voorzitter Theo van den Bosch van de organiserende harddraverijvereniging 'Nooit Gedacht'. Hij kon terugkijken op een geslaagd evenement met een totalisatoromzet van bijna 40.000 euro. Bovendien waren de weergoden Stompwijk dit jaar bijzonder goed gezind.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant