Door Ronald Lamping
Door Ronald Lamping
COLUMN

WORST

Column 557 keer gelezen

Weinig lust om over iets politieks te schrijven. Even dan. Neem huidige formatie. Synoniem van formatie luidt ‘schepping’. Wát ze scheppen? Geen ijs, maar achterdocht, rancune en deplorabel kinderachtig gedrag.

Door politici die ons door het huidige labiele tijdsgewricht moeten leiden. Weerzinwekkend! Vier personen, die nog minder met elkaar gemeen hebben dan een bladluis en een olifant. Door de verkiezingsuitslag aan elkaar uitgeleverd. Diep tragisch om hen de afgelopen maanden te zien ploeteren.

Onze toekomst in handen van zo`n dolend kwartet. Moet niet gekker worden. Besprekingen spelen zich af op kleuterniveau. Iets als “mijn bal, dus jij mag niet meedoen”. Kleinzielig, smakeloos en benepen. En dan is daar plots die worst.

Wilders, die zichzelf als beste premier ziet, haalt dagelijks digitaal uit naar formatie collega`s of hun partijgenoten. Via alle beschikbare kanalen. Vorm van lafheid. Zeg wat je kwijt wilt aan de onderhandelingstafel en niet een uur daarna, weggedoken in je partijkantoortje. Enkel om jouw kiezers te tonen hoe stoer en hard je bent. Bot en bovenal onnozel als je met hen wilt regeren. 

Dilan Yesilgöz pikt dat niet en zucht voor de camera: “Vermoeiend om steeds te moeten reageren op digitale berichten!” Heeft ze gelijk in. 

Maar dan komt de ware aard van Geert bovendrijven. Hij moet onderhandelen, tot een consensus komen, maar doet het verzuchten van Dilan af met een bijtend: “Dat zal me worst wezen!” Héél tactisch en hoopvol voor een would-be premier.

Dit instabiele collectief moet ons land besturen en problemen oplossen. Voorspel u, dat het niets wordt tussen deze vier. Ook al slagen ze er in een bouwval kabinet te boetseren. 

Deze partijen kunnen nóóit hun sociaal culturele -en maatschappelijke standpunten vier jaren verloochenen. Zeker niet straatvechter Geert en de gecompliceerde en weinig soepel opererende Twentse stresskikker Omtzigt.

Over worst gesproken. Net als de politiek is ook de worst dramatisch gedevalueerd. Zelfs de Hema is besmet. Hun klassieker vind je nu tussen magere, biologische en pittige worst. Allemaal halfslachtige mislukte klonen van het originele.

De worst is de worst niet meer. Negatief gebruikt, zelfs. Als iemand iets vraagt en je het niet verstond, vraag je om herhaling. De korte lontjes van tegenwoordig hebben daar onvoldoende geduld voor en snauwen op dat verzoek heel onprettig: “Of je worst lust!!!” Niet doperwten. Nee, worst! 

Binnenkort worst uit kweekvlees. Bah! Misschien komt er tóch iets goeds uit. Als je worst in het lab kan kweken, dan zie ik tóch mogelijkheden. Welke? Deze! Neem biopten uit Geert, Pieter, Dilan en Caroline, voed hun stamcellen en zet ze op kweek. Even wachten. Klaar! Het eindresultaat? Geen verspilling van tijd en seniel gekissebis. Op naar vak ‘K’ in de Tweede Kamer. Hoezo dan vak ‘K’? 

‘K’ van kweek-kabinet! 

Van Hansworsten

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant