Tim de Leede (links) en zoon Bas (foto: VCC-archief).
Tim de Leede (links) en zoon Bas (foto: VCC-archief).

Voorburg Cricket Club heeft goud in handen

Sport 760 keer gelezen

Voorburg - VCC maakt al jaren furore met haar jeugdteams. De sportpark Westvliet-club (aan de Westvlietweg) is hofleverancier, jongens en meisjes (!), van de Nederlandse jeugdselecties; de Dutch Lions en Dutch Lionesses. VCC heeft kortom goud in handen.

Door Alexander Wagener

Secretaris Karel Philipsen: "VCC is met 200 leden, waarvan 100 in de jeugd, een grote en belangrijke vereniging in Nederland. In alle 4 landelijke jeugdklassen heeft VCC nu de halve finales bereikt. Na de korte zomerstop, vanaf eind augustus, hopen we weer op een paar jonge landskampioenen. En in elk jongensteam zitten wel een paar meiden." En dat merk je ook in Oranje. In JO17 is VCC door Philippe Boissevain, Nehaan Gigani, Bas de Leede en Alyan Razzaqi vertegenwoordigd. Julia Corder en Babette de Leede zitten in Oranje MO17. Aryan Dutt (JO15), Pranay Shetty, Tanay Shetty, Tanveer Khawaja (allen JO13), Tobias Nota en George van Aalst (beiden JO12), Donna Polet, Merle Overmeire (beiden MO13) en Annemijn van Beuge (MO15) doen dat in de jongere leeftijdscategorieën. Esther Corder en Babette de Leede maken deel uit van de Oranjevrouwen. En als Viv Kingma (inmiddels weer VCC 1) niet langdurig geblesseerd was geweest, was hij nu nog Oranjeman.

Graswicket
VCC is 1 van de 6 clubs in Nederland met een graswicket. Philipsen: "Ons graswicket is echt voor cricket aangelegd. Vorig jaar waren we dan ook gastheer van de interland Nederland- Afghanistan, onlangs van Nederland-Zimbabwe en binnenkort van Nederland-Verenigde Arabische Emiraten." In 2002 werd VCC op sportpark DuiveSteyn (Van Ruysdaellaan) landskampioen; het hoogtepunt in de clubgeschiedenis. Recordinternational (235 caps!) en oproepkracht VCC 1 Tim de Leede, nu jeugdtrainer O11 en O09, was destijds captain. "Puur toeval; een heel lang traject van een goede lichting bevriende cricketers die uit de krochten van de cricketcompetitie omhoog kwam. Juist in 2002 stopten er een paar. Spelers van buitenaf kwamen op ons succes af. We werden landskampioen, maar het Ajax en Feyenoord onder de cricketclubs kocht wel spelers bij ons weg."

Gezinssport
De terugkeer naar het hoogste niveau werd een veel langer traject. Philipsen: "Als gezinssport is cricket weer in opkomst. Er melden zich al spelers van 8 jaar bij ons aan. Die moeten we ook wat bieden. Wij spelen inmiddels dan ook jaarrond. In de winter trainen we in de Maartenshal (Marcellus Emantslaan). En we gaan ook eerder het veld op voor oefenduels en toernooitjes." De Leede: "Wij zijn dan ook 1 van de weinige cricketclubs die kan zeggen dat ze over 10 jaar een volwaardige Topklasser met een goede accommodatie is; een club waar je met plezier kunt cricketen. Die investering kost veel energie, maar dat doen we graag."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant