Forse luchtvervuiling gemeten tijdens jaarwisseling | HetKrantje-Online.nl
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hetkrantje-online.nl
Oud en nieuw in de Leidschendamse wijk De Zijde met veel mist en rook (foto: Muriel de Vreede).
Oud en nieuw in de Leidschendamse wijk De Zijde met veel mist en rook (foto: Muriel de Vreede).

Forse luchtvervuiling gemeten tijdens jaarwisseling

  •   584 keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - Lucht voor Leidschendam-Voorburg, analyseerde de luchtvervuiling door het bij de jaarwisseling afgestoken vuurwerk.

De luchtkwaliteit in Leidschendam-Voorburg was op 31 december en op 1 januari slecht, zeer slecht, te vergelijken met smog steden als Peking op een slechte dag. Op een normale dag heeft Leidschendam-Voorburg last van zo’n 20 µg/m3 (microgram per kubieke meter) grof fijnstof (PM10), en van zo’n 10-14 µg/m3 van het schadelijke PM2,5 kleinere fijnstof. Hoe kleiner de deeltjes, hoe dieper ze de longen indringen. Hoe viezer de deeltjes, des te schadelijker. Fijnstof verkort onze levensduur met gemiddeld zo’n negen maanden.

Er zijn bij deze jaarwisseling metingen verricht zowel door RIVM als door betrokken burgers. RIVM heeft drie dure meetstations in de buurt (de Rebecquestraat en de Veerkade in Den Haag en de Bleriotlaan in Ypenburgh). LV2 (Lucht Voor Leidschendam-Voorburg), in 2018 begonnen met stikstof oxide metingen en metingen van grof fijnstof, heeft sinds kort zijn meetarsenaal uitgebreid met een twaalftal meters voor het fijnere fijnstof en een aantal apparaten van Luftdaten.de. Alle metingen zijn te vinden op samenmeten.rivm.nl.

LV2 heeft analyse software gebouwd waarmee alle metingen in de gemeente (en die daarbuiten) kunnen worden vergeleken en in detail kunnen worden bekeken. In vergelijking met vorige jaren waren er een paar opvallende verschijnselen. Er waren twee duidelijke pieken in luchtvervuiling: één tussen 6 uur en 10 uur ’s avonds, de ander na middernacht. Vroeg in de avond was er dikke mist, waarna het weer opklaarde. Na middernacht zorgde het vuurwerk weer voor mistige omstandigheden.

Met LV2 apparatuur werd in het Zeeheldenkwartier en bij oud Voorburg een uurgemiddelde van 1400 µg/m3 genoteerd in de vroege avond (mede een gevolg van de mist). Na middernacht ook heel hoge waarden, die gedurende lange tijd werden gemeten, ongeveer 600-800 µg/m3 PM10. PM2,5 gemeten door LV2 in het Zeeheldenkwartier (600 µg/m3) was consistent met de RIVM meting in de Rebecquestraat. Het daggemiddelde voor oudejaars- en nieuwjaarsdag lag op zo’n 150 µg/m3 PM10 per kubieke meter en zo’n 90 µg/m3 PM2,5; een dikke factor 6-9 boven de streefwaardes van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Per uurgemiddelde op de piek: een dikke factor 40.

De vervuiling drong ook tot binnen door. Twee goedkope meters stonden binnenshuis en sloegen fors uit: drie keer de normale portie fijnstof. Tijdens de jaarwisseling produceren we dus het equivalent van bijna twee weken ‘normale’ vervuiling. "Willen we dit wel?", vraagt LV2 zich af. "De politiek is aan zet, maar de gezondheid is in het geding", aldus LV2.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226556&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=9768107&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5226558&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hetkrantje-online.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=226,227" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>