Logo hetkrantje-online.nl
(archieffoto Telstar).
(archieffoto Telstar).

Gemeenteraad wil van jaarwisseling een feest voor iedereen maken

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad heeft unaniem een motie van het CDA omarmd die ervoor moet zorgen dat de jaarwisseling een feest wordt voor alle inwoners van Leidschendam-Voorburg.

Veel inwoners hechten aan de bestaande tradities bij de jaarwisseling, maar gegeven de nadelen verbonden aan vuurwerk (milieu en veiligheid) moeten we zoeken naar feestelijkheden die beter passen bij deze tijd. De motie is het resultaat van een uitgebreide enquête door het CDA onder de Leidschendams-Voorburgse bevolking eerder dit jaar.

Landelijk is knalvuurwerk en vuurpijlen inmiddels verboden. Voor de komende jaarwisseling pleit de CDA-motie dan ook voor strakke handhaving en regels met als uitgangspunt alleen siervuurwerk, alleen op oudejaarsavond.

Het CDA wil het afsteken van siervuurwerk voor komende jaarwisseling niet verbieden. Een alternatief zoals een evenement vindt de fractie in deze coronatijd echter niet aan te bevelen.

Het CDA vraagt het college mogelijkheden voor alternatieve feestelijkheden als vervanger voor de traditionele nieuwjaarsviering te inventariseren. Feestelijkheden die met name luchtvervuiling en illegaal vuurwerk en overlast moet voorkomen en die vooral ook de jeugd aanspreken. Mocht vuurwerk dan toch nog onderdeel van het feest zijn, dan vraagt het CDA dat dit onder begeleiding en georganiseerd gebeurt, zodat verwondingen en slachtoffers worden voorkomen.

Buurtorganisaties en winkeliers worden opgeroepen om zich met ideeën en initiatieven te melden bij de burgemeester. Buurtverenigingen worden verzocht tijdens de jaarwisseling hierin een rol te willen spelen.

Meer berichten