Straatpot op een peilbuis (foto: gemeente LV).
Straatpot op een peilbuis (foto: gemeente LV).

Peilbuizen en grondboringen op vijf plekken in Voorburg Noord

Actueel 137 keer gelezen

Voorburg - In de week van 31 januari laat de gemeente op vijf openbare plekken in en rondom de Faukenbergestraat in Voorburg Noord peilbuizen plaatsen en worden grondboringen verricht. Dit is nodig ter voorbereiding op het mogelijk vervangen van de riolering in de wijk.

Voor zowel de grondboringen als het plaatsen van de peilbuizen laat de gemeente op deze locaties een gat boren van 10 tot 12 cm doorsnede tot circa drie meter diep in de grond. Na de werkzaamheden gaat - indien mogelijk - de grond terug in het boorgat of er wordt een straatpot op het gat van de peilbuis geplaatst.

De gemeente monitort de peilbuizen op afstand. Via deze buizen worden gegevens verzameld over de grondwaterstanden bij natte periodes en de standen bij droge periodes, en worden met elkaar vergeleken. Op die manier kan worden berekend  welk effect een eventuele rioolvervanging zou hebben op de grondwaterstanden.

Met de grondboringen doet de gemeente onderzoek naar de bodemopbouw (grondsoort en samenstelling). Ook worden grondboringen gedaan in enkele particulieren tuinen. Eigenaren daarvan hebben hiervoor toestemming gegeven.

Uit de krant