Voor het derde jaar raapt Jacques Zuiderwijk ondersteund door enkele apps zwerfafval tijdens zijn bijna dagelijkse ommetje (foto: pr).
Voor het derde jaar raapt Jacques Zuiderwijk ondersteund door enkele apps zwerfafval tijdens zijn bijna dagelijkse ommetje (foto: pr).

Jacques Zuiderwijk raapt al drie jaar afval: “Een kwestie van omdenken”

Actueel 1.025 keer gelezen

Leidschendam - Jacques Zuiderwijk (64), oud-gemeenteraadslid en docent Nederlands, is zijn hele leven al milieubewust bezig. Hij woont in Leidschendam en is altijd vrijwilliger geweest bij de kerk, scholen, jeugdwerk, de milieumanifestatie Leidschendam Leeft en de autoloze straatspeeldag. 

Voor het derde jaar raapt hij zwerfafval tijdens zijn bijna dagelijkse Ommetje via de gelijknamige app en sinds kort ook met de recent ontdekte app HelemaalGroen. Tijdens het ommetje en het zwerfvuilrapen bezoekt hij ook nog minibiebs; een win-winsituatie. “Vroeger stoorde ik me aan afval op straat, stoep en in de natuur. Ik vind het nog steeds niet kloppen dat het er ligt, maar sinds ik andermans afval opraap, vind ik het nu zelfs leuk om afval te zien. Kan ook weer in de zak; kwestie van omdenken! Ik zit nu aan 988 mondkapjes, naast de honderden blikjes, flesjes, verpakkingsmaterialen, enz. Ieder ommetje heb ik weer een vuilniszak vol; die ik in een afvalcontainer deponeer.”

Via het wijkteam heeft Jacques een ring gekregen om zijn afvalzak goed open te kunnen houden, een afvalknijper stond nog in de schuur. “Door de app zie ik via GPS precies waar ik gelopen heb en waar anderen geweest zijn”. Hierdoor voelt hij zich verbonden met velen die hetzelfde doen, en ziet hij de buurt, de stad, heel Nederland steeds groener kleuren. Jacques hoopt dat er nóg meer mensen mee willen doen. Kleindochter Nora vond het laatst erg leuk om opa te helpen. “Ik weet dat er onregelmatig opschoonacties worden gehouden, maar iedere week of dag op pad; dat mogen best meer mensen gaan doen. De gemeente kan niet dagelijks elke plek afvalvrij houden. Ooit was er toch de slogan: ‘De gemeente; dat ben jij!’ Samen maken we onze stad schoner. De app werkt fantastisch!“

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van de route kleurt die weer groen. Door de 11.954 deelnemers wordt de kaart van Nederland steeds groener. Het is handig om op www.helemaalgroen.nl je route te kunnen zien, die van deelnemers uit de eigen omgeving en de rest van het land.

In 2022 zijn 220.000 kilometers via de app geregistreerd opgeschoond. Dit door Jaap de Boer (Achterhoek) gestarte burgerinitiatief wordt breed gedragen. Het leuke aan het initiatief is dat iedereen mee kan doen; jong, oud, lopend, fietsend of in een scootmobiel en je bepaalt zelf de route zodat het nooit verveelt. Leidschendam- Voorburg telt nu 16 deelnemers bij HelemaalGroen. “Doe jij ook mee? Samen kleuren we Nederland groen en alle beetjes helpen”, aldus Zuiderwijk. “Zwerfvuil maken is geen kunst, zwerfvuil opruimen wel.”

Uit de krant