Marc Leijtens raapt al jaren zwerfafval en kortgeleden ontdekte hij - net als 56 andere inwoners - de handige app HelemaalGroen.
Marc Leijtens raapt al jaren zwerfafval en kortgeleden ontdekte hij - net als 56 andere inwoners - de handige app HelemaalGroen.

Al 57 zwerfafvalrapers Helemaal Groen geregistreerd

Actueel 1.125 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeente telt nu 57 deelnemers bij ANBI Stichting HelemaalGroen en die maakten dit jaar al 416 kilometer schoon.

Marc Leijtens (37) woont in Voorburg, hij is beleidsadviseur milieuzaken en met een jong gezin en een baan is zijn leven goed gevuld. Toch raapt hij al jaren zwerfafval en kortgeleden ontdekte hij de app HelemaalGroen die hem het prettige gevoel geeft dat hij niet de enige is die dit werk doet, ook al loopt hij in zijn eentje in het weekend.

Zijn opruimmateriaal heeft hij zelf geregeld, het afval kan hij onderweg kwijt in vuilnisbakken. In zijn directe omgeving kent hij ook twee andere zwerfvuilrapers en het resultaat daarvan ziet hij terug in de schoonheid van de openbare ruimte.

Marc geniet van de positieve opmerkingen en de waardering die hij krijgt als hij op zaterdagochtend op pad gaat. Iemand verwende hem onlangs tot zijn verrassing met zelfgemaakte chocola. Zijn motivatie om dit werk te doen heeft vooral te maken met zijn zorg over de toekomst van onze planeet. Vervuiling van de zeeën en oceanen zijn al realiteit. Het maken van biologisch afbreekbare materialen krijgt van producenten nog onvoldoende aandacht. Marc ziet graag dat iedereen z’n steentje bijdraagt aan de aanpak van zwerfafval.

HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken. Activeer de app app.helemaalgroen.nl wanneer je begint met een zwerfvuilactie De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later naar bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. 

Zie ook helemaalgroen.nl.

Uit de krant