Vele bomen gerooid in recreatiegebied Vlietland (foto: Linda Steentjes).
Vele bomen gerooid in recreatiegebied Vlietland (foto: Linda Steentjes).

"Geluidschermen en herplant bomen onmisbaar in Vlietland"

Actueel 641 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - De gemeenteraad van Leidschendam-Voorburg spreekt woensdag 30 augustus in tijdens de Commissievergadering van Provinciale Staten. Hiermee willen de Raadsleden bereiken dat de provincie meer aandacht besteed aan een goede en groene inpassing van de nieuw aan te leggen Rijnlandroute. Deze Rijnlandroute - en de toekomstige verbreding van de A4 - lopen precies langs de natuur- en recreatiegebieden van Leidschendam-Voorburg: de Vogelplas/Starrevaart en Vlietland.

Voor deze aanleg worden/zijn meer dan 9000 bomen en struiken gekapt. Er vindt maar beperkte herplant plaats. Ook blijken er nu geen goede geluidswerende voorziening te komen. Namens de Raad spreken Monica Velú (GBLV), Marjan van Giezen (PvdA), Henk Knoester (GL) en Louise Kortman (VVD) in om op die manier een dringend beroep te doen op Provinciale Staten.

Gedeputeerde Staten hebben in het verleden diverse toezeggingen gedaan om tot die goede inpassing te komen. Op basis van deze afspraken kon Leidschendam-Voorburg leven met de aanleg van deze nieuwe snelwegen. Nu de uitvoering nadert, lijken deze maatregelen van tafel. Met de kap van de bomen is al begonnen. En in de uitvoeringsplannen zijn nauwelijks geluidsschermen meer opgenomen. Samen met de kap van de bomen betekent dit een nieuw 'uitzicht' van de Vogelplas en Vlietland op de autosnelweg.

De gemeenteraad Leidschendam-Voorburg heeft haar bezwaren al vaker kenbaar gemaakt, onder andere met een unanieme motie en met een Raadsbrief aan de provincie. De Gemeenteraad wordt gesteund door de natuurorganisaties en Vlietland, en ook de Gemeenteraad Voorschoten heeft zich bij deze acties aangesloten.

De raad zal opnieuw pleiten voor het zorgvuldig inpassen van de Rijnlandroute, om negatieve effecten op de Vogelplas en van Vlietland te voorkomen. Met een indringend pleidooi roepen de raadsleden op ludieke wijze de provincie op om de gedane toezeggingen nu ook na te komen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant