Ook in de parkeergarage is het lang zoeken naar plek (foto: Inge Koot).
Ook in de parkeergarage is het lang zoeken naar plek (foto: Inge Koot).

Bewoners niet eens met parkeeronderzoek Leidschendam Centrum

Actueel 675 keer gelezen

Leidschendam - De gemeente vindt het allemaal wel meevallen met de parkeerdruk in Leidschendam-centrum. Zij schaart zich achter de nieuwe door de parkeeradviesbureaus Spark en Trajan opgestelde parkeerbalans. Bewoners uit het Damcentrum zijn het daar helemaal niet mee eens.

Door Inge Koot

In het huidige parkeerbeleid Leidschendam Centrum is gekozen voor een gefaseerde uitbreiding van de blauwe zone in combinatie met een ontheffingenbeleid. Dit beleid is echter nog niet geëffectueerd. Invoering van een blauwe zone in de parkeergarage onder het Damplein is uitgesteld omdat de herontwikkeling van het gebied stagneerde en er nog geen noodzaak was voor een strikt parkeerbeleid. De nieuwbouw van Leidschendam Centrum is nu echter weer volop op gang gekomen. Omdat door de bewoners nu al parkeerdruk wordt ervaren, is heeft raad gevraagd om onderzoek te doen naar de parkeersituatie in Leidschendam centrum. Daarom is de parkeerbalans die gebruikt wordt bij het bepalen van de toekomstige parkeersituatie getoetst door een extern parkeeradviesbureau.

Het parkeeronderzoek laat zien dat de daadwerkelijke parkeerdruk in het centrum lager ligt, dan vooraf werd aangenomen. Dit tot grote verbazing van omwonenden. "Het onderzoek van bureau Spark is flinterdun", meldt mevrouw Olsthoorn tijdens de commissievergadering namens de bewoners van het Damcentrum. "Een eenmalige telling is veel te weinig om conclusies aan te verbinden en er heeft geen toetsing plaats gevonden met de werkelijkheid. Hoe zit het met de beleving van de bewoners? Geen van de hier aanwezige inwoners kan zich vinden in de conclusie van dit onderzoek."

Ook VVD-raadslid Bart Eleveld is niet te spreken over de onderzoeksrapporten. "Als gevolg van een meting van 2,5 dag wordt Leidschendam-centrum afgerekend", aldus Eleveld. Marien van Wijk van Gemeentebelangen merkt op dat privé parkeerplaatsen niet of nauwelijks gebruikt worden door de eigenaren. CDA-er Jaap Geluk beaamt dit en wil dat er gezocht wordt naar maatregelen waardoor de eigenaren gedwongen worden hun privé parkeerplaats te gebruiken.

De nieuwe parkeerbalans is opgebouwd vanuit de huidige situatie in het centrum en aangevuld met de nog komende woningen en functies. Deze nieuwe parkeerbalans leidt volgens de onderzoekbureaus tot een lagere parkeerdruk nadat alle bouwactiviteiten zijn afgerond. Wethouder Kist kan zich hierin vinden en zou graag op korte termijn een aantal verkeers- en parkeerregulerende maatregelen nemen.

Inspreekster mevrouw Olsthoorn nodigt de commissieleden uit voor een bespreking van de onderzoeksrapporten. "Als raadsleden nog met bewoners willen overleggen, kan ik geen maatregelen nemen", stelt wethouder Kist. Philippine Hohage van Fractie Hohage tot slot, vond echter dat de mening van de inwoners mee moest worden genomen in de besluitvorming.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant