Historisch leven aan de Vliet: Wie was Jacob Schelling?
Historisch leven aan de Vliet: Wie was Jacob Schelling?
HISTORISCH LEVEN LANGS DE VLIET

Wie was Jacob Schelling?

Historie 722 keer gelezen

Voorburg - Een zijstraat van de Parkweg draagt de naam Schellinglaan. Het straatnaambordje vermeld in één zin om wie het gaat: “bevorderaar Voorburgs dorpsschoon (1862-1923)”. En daarmee moeten wij het doen. Vraag blijft, wie is die beste man geweest?

Door F.J.A.M. van der Helm

Geen straatnaam in Voorbrug die zoveel vraagtekens oproept als de Schellinglaan. De fraaie laan met aantrekkelijke woningen uit het duurdere segment van de markt begint bij de Parkweg en loopt als sierlijke laan door tot de bocht waar hij overgaat in de Prinses Margrietlaan. Maar een mager wandel- en fietspad draagt ook deze straatnaam vanaf dezelfde bocht  tot aan de Prins Bernhardlaan aan toe.

NRC
Volgens een melding in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 3 november 1923 is J. Schelling plotseling overleden op 59-jarige leeftijd zijnde chef de bureau bij Provinciale Staten van Zuid-Holland. De bron is niet duidelijk, maar had de NRC die gecontroleerd dan hadden ze moeten vaststellen dat de beste man 60 jaar was geworden en geen 59. De ambtenaar overleed volgens zijn overlijdensakte op 2 november om 5 uur in de ochtend en was geboren te Numansdorp. Van beroep was hij bouwkundige.

Hoekse Waard
In Numansdorp vinden we zijn familie terug. Hij kwam uit een groot gezin van vijftien kinderen, waarvan de meesten de kindersterfte wisten te ontlopen. Zijn vader Adrianus (1817-1899) was in 1844 gehuwd met Cornelia Jacoba van Eijmeren (1822-1904) en vijf maanden nu de trouwerij kwam zoon Jacob (1844-1908) ter wereld. Onze Jacobus was de dertiende in de reeks en kwam in 1862. De familie Schelling was eeuwenlang als boer te vinden in de Hoekse waard. Een enkel voorvader was daarnaast nog dijkgraaf of ouderling.

Gouda
Inmiddels vertrok de man uit zijn geboortestreek, want op 24-jarige leeftijd komen we hem tegen te Stompwijk, waar zijn eerste kind werd geboren. Hij was in 1886 in het huwelijke getreden met Krijntje de Hoog (1861-1927) uit Waarder bij Woerden. In 1896 komen we hem tegen in Gouda. Een geruime tijd weten we niets van de brave ambtenaar, die uiteindelijk gevonden wordt aan de Voorburgse Laan van Heldenburg 31.

Schoonheidscommissie
In het begin van de 20e eeuw zal hij zijn carrière zijn begonnen bij de provincie, die hem tot chef de bureau maakte. In Voorburg kwam hij in 1916 in beeld toen hij wees op de problemen met de komst van de electrische tram. Als lid van Voorburg’s Belang ijverde hij ook voor harmonische architectuur in woonwijken. Hij pleitte tot een oprichting van een commissie van Plaatselijk Schoon, de voorloper van de schoonheidscommissie. Deze diende de nieuwbouw te begeleiden om ervoor te zorgen dat er geen mengelmoes aan verschillende woningen  zou verschijnen. De wijk diende een eenheid uit te stralen. Uitgerekend de nieuwbouw aan en achter de Parkweg kon daardoor in snel tempo gerealiseerd worden. Zelf was Schelling secretaris-penningmeester van de woningbouwvereniging Huiselijk Geluk. Hij werd alom gewaardeerd voor zijn werk. Vooral door burgemeester Jhr Stern die persoonlijk op zijn begrafenis aanwezig was.

Een jaar later werd in de nieuwbouw de bewuste laan naar hem vernoemd.

Reacties naar helmhuis@ziggo.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant