Logo hetkrantje-online.nl

Heske Knoest (2de van rechts) is de slaaptandarts bij Mondzorggilde Nederland (foto: PR).
Heske Knoest (2de van rechts) is de slaaptandarts bij Mondzorggilde Nederland (foto: PR).
ONDERNEMER VAN DE WEEK

Tandartsbehandeling onder narcose bij Mondzorggilde Leidschendam

  •   keer gelezen   Ondernemer in Beeld

Leidschendam - Vanaf februari 2020 kan men bij Mondzorggilde Leidschendam (Oude Trambaan 93) terecht bij de slaaptandarts, waarbij behandelingen kunnen plaatsvinden onder narcose. De slaaptandarts is er omdat maar liefst 40% van de Nederlandse volwassenen bang is om een tandarts te bezoeken. Daarvan is 12% zeer tot extreem angstig en durft daardoor de tandarts helemaal niet meer te bezoeken.

Het ontstaan van angst kan verschillende oorzaken hebben en is vaak terug te voeren naar de jeugd. In veel gevallen heeft men het nodige te verduren gehad bij de (school)tandarts. In andere gevallen is de angst 'afgekeken' van de ouders of afkomstig van sterk overdreven 'griezelverhalen' van vrienden en/of familie. Het uitstellen van een tandartsbezoek leidt vaak tot (grotere) problemen aan tanden, kiezen en het tandvlees.

Een slecht gebit kan namelijk leiden tot psychische en maatschappelijke problemen, zoals sociaal isolement. Om voor deze doelgroep van betekenis te kunnen zijn en hen te helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken, is de narcose tandarts ontstaan. De meeste mensen die vanuit angst tegen een tandartsbezoek opzien, gaan gelukkig wel. Juist de groep die wel graag wil maar écht niet durft, biedt Mondzorggilde Leidschendam op deze manier een mogelijkheid om toch deze belangrijke stap te zetten.

Heske Knoest is de slaaptandarts bij Mondzorggilde Nederland. Heske wist van kinds af aan al dat ze iets in de zorg wilde gaan doen, dit in combinatie met haar liefde voor dieren en mensen maakte dat haar keuze zou vallen op (dier)geneeskunde of tandheelkunde. Het creatieve van de tandheelkunde én de meer positieve behandeluitkomsten ervan maakten dat de keuze al snel werd gemaakt.

Ruim drie jaar geleden is Heske gestart met behandelingen onder narcose. Dit is voor haar een enorme passie geworden. Daarnaast is het voor haar heel dankbaar werk om mensen weer terug in de tandartsstoel te krijgen. “Hoe mooi is het om voor patiënten op deze manier van positieve invloed te zijn op hun sociale leven en gezondheid”, aldus Heske.

Heske Knoest is rustig en neemt alle tijd voor haar patiënten. Ze heeft gemerkt dat alles valt of staat met goede en duidelijke communicatie: zeg wat je doet en doe wat je zegt. Vaak zijn patiënten zo angstig omdat er heel veel moet gebeuren. Narcose komt in deze situaties dan vaak goed van pas. Door het behandelen onder narcose kan er worden gebouwd aan een vertrouwensband tussen tandarts en patiënt. Als patiënt heb je dan het eerste duwtje in de rug gehad waardoor de angst om naar de tandarts te gaan in veel gevallen afneemt. Vervolgens kan stapje voor stapje worden gewerkt aan het doel, reguliere behandeling zonder narcose om de nieuwe en gezonde situatie te onderhouden.

Ben jij of ken jij iemand die ook al jaren de noodzakelijke afspraak met de tandarts aan het uitstellen is en waarbij de problemen steeds groter en/of pijnlijker worden? Dan biedt Mondzorggilde Leidschendam een uitkomst. Vanaf februari 2020 kunnen belangstellenden namelijk op de vrijdagen terecht voor een intake. Tijdens deze intake neemt Heske Knoest de tijd voor de patiënt om samen te kijken wat de wensen zijn, wat er nodig is, hoe de medische situatie is en of dit in het betreffende geval met of zonder narcose kan.

"Bij ons kan men ook terecht voor algemene tandheelkunde, wij nemen weer nieuwe patiënten aan. Wij hopen wat voor de mondgezondheid van Leidschendam-Voorburgers te kunnen betekenen."

Voor vragen kan men contact opnemen met de praktijk op het telefoonnummer 070 – 3273468 of per e-mail naar  leidschendam@mondzorggilde.nl .

Meer berichten