Babette de Leede, batswoman (slagvrouw) van VCC Vrouwen & Oranje Vrouwen, wordt prof (foto: privé).
Babette de Leede, batswoman (slagvrouw) van VCC Vrouwen & Oranje Vrouwen, wordt prof (foto: privé). Oisin Keniry
sport in coronatijd

Cricketprofcontract VCC-er Babette de Leede en RKAVV oefent

Sport 862 keer gelezen

Leidschendam-Voorburg - Als enige club uit Leidschendam-Voorburg & Stompwijk was RKAVV ter voorbereiding op een eventuele herstart van de voetbalcompetitie in de A-categorie (prestatieve competities) afgelopen weekend nog op 3 oefenduelfronten actief. En de Leidschendamse cricketster Babette de Leede maakte goed nieuws wereldkundig.

VCC

De rechtshandige slagvrouw van de Voorburg Cricket Club Babette de Leede beleefde een mooi kalenderjaar. Met VCC Vrouwen werd ze van de zomer landskampioen in de 40-over hoofdklassecompetitie. Door haar goede prestaties in het internationale Twenty20 (20-over) cricket drong ze de mondiale top 100 ranglijst van beste speelsters binnen. En vorige maand had ze als eerste Nederlandse batter (slagvrouw) op de mondiale lijst van eendaagse landenwedstrijden (One Day Internationals) kunnen komen. Nederland nam in Harare (Zimbabwe) deel aan de International Cricket Council (ICC) 50 over World Cup Qualifier, maar door de uitbraak van de covid19-variant omikron werd dat toernooi ondanks goede (verloren) wedstrijden tegen de toplanden Ierland en Sri Lanka afgelast. 

Babette de Leede keerde enigszins gedesillusioneerd terug naar Kaapstad, waar ze in de interprovinciale competitie cricket. “Na de eerste gezamenlijke vlucht naar Namibië vloog ik naar Kaapstad terug, terwijl het complete team er 4 transfers en 70 uur over deed om in Nederland terug te komen.” 

Vorige week tekende ze haar eerste cricketprofcontract ooit. “Ik mag me bij FairBreak Global aansluiten. De eerste 2 weken van mei wordt het FairBreak Invitational Tournament (invitatietoernooi) 2022 in Hong Kong gespeeld; 6 teams van 15 topspeelsters uit de hele wereld. En ik mag meedoen!” FairBreak is een mondiale goede doelen organisatie dat kansen in sport, zaken, media, kunst en onderwijs creëert om op wereldwijde schaal gendergelijkheid te bereiken. “Op dat toernooi hoop ik een profcontract in Engeland te verdienen in het county, gewesten, cricket. Mijn droom! Maar in maart kom ik terug naar Leidschendam, train en speel ik met dat toernooi in Hong Kong als niet hinderlijke onderbreking de zomercompetitie weer bij VCC. In coronatijd zijn veel (landen)wedstrijden op internet gestreamd. Zo heb ik me op de voorgrond kunnen spelen. Als ik prof kan worden neem ik misschien nog een tussenjaar, voordat ik aan mijn masterstudie begin. Ik ben pas 22.”

RKAVV Onder 23

JO23-eerstedivisionist RKAVV verloor zaterdag met 5-2 van en bij derdeklasser Aarlanderveen, de nummer 2 in 3A. Sebastian Haarlemmer (0-1, strafschop) en Faisel Kocaman (4-2) scoorden voor de Leidschendammers. Doelman Justin Groeneweg kreeg na 20 minuten al de rode kaart na een ongelukkige botsing bij een 1 op 1 moment met een doorgebroken speler rond de rand van het strafschopgebied. Omdat Donny van der Helm zondagmiddag een helft bij het eerste elftal zou keepen, maakte reservedoelman Milan van Pruijssen (RKAVV JO17-1!) daardoor zijn debuut in het seniorenvoetbal. 

Trainer Patrick van Pruijssen wilde niet dat zijn elftal stil bleef zitten. “We konden uiteraard niet trainen, maar om toch lekker bezig te blijven speelden we tegen een betere tegenstander dan vorige week, toen we te gemakkelijk met 0-4 bij vierdeklasser Houtwijk wonnen. Helaas was de beleving dit keer anders. Op de eerste 10 minuten na was het allemaal een heel stuk minder wat ik zag. Was de beleving gebleven hadden we een nuttige oefenwedstrijd kunnen hebben.”

Zijn zoon Milan hield RKAVV nog enigszins op de been. “Hij stond zeker zijn mannetje en dat zeg ik niet omdat ik zijn vader ben. De wedstrijd kantelde door de gebrekkige motivatie van zijn medespelers. Milan kreeg veel te doen en deed het prima deed. Anders was de uitslag nog wel hoger uitgevallen.” 

Zolang er in de huidige lockdown na 17:00 uur niet getraind mag worden, zal Van Pruijssen geen oefenduels meer willen. “Er zullen meer blessures ontstaan. Nu waren er al meer pijntjes. Het is geen vrolijk vooruitzicht als we nog een tijd niet mogen trainen.”

RKAVV Vrouwen

Zaterdag oefende tweedeklasser RKAVV Vrouwen, voorlaatste in 2B, op het eigen hoofdveld met 2-2 gelijk tegen de een plek hoger staande poulegenoot SV Den Hoorn Vrouwen met 2-2 gelijk. Voor de Leidschendammers scoorden Nina van der Hoeven (1-0) en Sam Wouters (2-0). Trainer Nikita van der Wijngaard had haar ploeg lang niet in wedstrijdverband aan het werk gezien. “Dat was 20 november voor het laatst. Daarna ging Maense thuis niet door vanwege corona bij hun. Dat was een domper. Daarom wilde ik nog wel even lekker voetballen. Want ja, mag het straks na de jaarwisseling wel weer? We weten het niet.”

Tweede domper voor Van der Wijngaard was het snelle uitvallen van oud-ADO Den Haag Vrouwen prof Jessie van Leeuwen. “Al na 1 minuut! Blessure zag er in eerste instantie niet goed uit. We moeten afwachten hoelang ze niet kan spelen.” RKAVV domineerde ¾ wedstrijd. Doelvrouw Sterre van der Zalm redde haar ploeg een paar keer in de beginfase.

Van der Wijngaard: “Daarna namen wij het spel over. We hebben 4 meiden uit de MO17-1, het elftal van Jessie en mijn assistent-trainer Maurice Verschoor, laten invallen Ze hadden de laatste tijd bij ons 90 minuten op de bank gezeten. Ze verdienden het om te debuteren en deden het echt uitstekend.” In de slotfase was RKAVV niet scherp genoeg. Van der Wijngaard: “Het was heel zonde dat het nog 2-2 werd. Maar goed we hebben in wisselende samenstelling met een combinatie van Vrouwen 1, MO19-1 en MO17-1 gespeeld. Het was mooi om te zien hoe dat allemaal bij elkaar kwam en samenspeelde!” En dat zonder te hebben getraind. Van der Wijngaard: “Vorige week zaterdagmiddag, dinsdag- en donderdagavond hebben we bootcamps gedaan. Doen we deze week ook.” En dat terwijl de sportparken om 17:00 uur op slot gaan. Van der Wijngaard: “In het stadspark Prinsenhof hebben we die bootcamps in groepjes van 2 of 4 en met voldoende afstand van elkaar gedaan. Het is weliswaar geen voetbaltraining, maar goed om fit te blijven. Zaterdag oefenen we nog tegen Foreholte, voordat wij ook winterstoppen. Laten we hopen dat we in 2022 weer mogen trainen en dat de geblesseerde meiden langzaam weer kunnen aansluiten.”

RKAVV

Zondagmiddag verloor hoofdklasser en middenmoter RKAVV met 2-1 van en bij derde divisionist Quick in Den Haag. Spits Yani Bouras (0-1) scoorde voor de Leidschendammers. Quick stelde beide helften 2 verschillende teams op; een mix van eerste elftalspelers en aanstormende talenten uit de JO23, competitiegenoot van RKAVV JO23. De spelers die niet speelden trainden een veld verder, omdat ook Quick uiteraard al 2 weken niet had kunnen trainen. RKAVV-trainer Maurizio wilde hetzelfde doen. “Maar wij hadden wat afmelders, hadden er al 2 spelers uit onze JO23 bij die zaterdag niet hadden gespeeld, en moesten het maar met 5 wissels doen. Desondanks hebben we een prima wedstrijd gespeeld. Onze doelstelling was om bezig te blijven en zo het verval in conditie en wedstrijdritme te beperken. Of en wat we dit weekend eventueel gaan doen weet ik nog niet. Na dit weekend is het voor ons ook winterstop. Maandag 3 januari willen we de trainingen hervatten, maar of dat gaat lukken betwijfel ik, want het lijkt erop dat de regels en beperkingen die het kabinet het hele land opgelegd heeft verlengd gaan worden. Ik wens iedereen dan ook fijne feestdagen en jaarwisseling. En allemaal alvast veel gezondheid in het nieuwe jaar. Dat 2022 maar gauw weer een normaal jaar wordt.”

Rosa Thuis, Brechje v.d. Steen, Anisa Sahin & Anissa Kadi (RKAVV MO17-1) debuteerden verdienstelijk (foto: Jack v.d. Hulst).
Milan van Pruijssen (hier voor de lens van SBS6 n.a.v. Ballenjongen bij EK Oranje) maakte zijn seniorendebuut in RKAVV O23 (foto: privé).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant