In de Nieuwe Driemanspolder is afgelopen drie jaar hard gewerkt aan de aanleg van een natuur- en recreatiegebied, dat ook dienstdoet als piekberging (foto: Buro JP/Michael Limburg).
In de Nieuwe Driemanspolder is afgelopen drie jaar hard gewerkt aan de aanleg van een natuur- en recreatiegebied, dat ook dienstdoet als piekberging (foto: Buro JP/Michael Limburg). Michael Limburg

Naar hartenlust wandelen en fietsen in Nieuwe Driemanspolder

Actueel 3.508 keer gelezen

Leidschendam - Sinds gisteren kan een groot deel van de Nieuwe Driemanspolder bezocht worden. 

Nadine Stemerdink, wethouder water en groen in Leidschendam-Voorburg: “Fietsen, skaten, wandelen, paardrijden, kanovaren, vogels kijken; het kan er allemaal. De voorheen agrarische polder is veranderd in een prachtig gebied waar iedereen heerlijk kan ontspannen en volop genieten van water en natuur. Daarnaast zorgt de polder dat we droge voeten houden.”

In de Nieuwe Driemanspolder - tussen Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Den Haag - is afgelopen drie jaar hard gewerkt aan de aanleg van een natuur- en recreatiegebied, dat ook dienstdoet als piekberging. Sjaak Langeslag, hoogheemraad van Rijnland: “Het klimaat verandert en hierdoor krijgen we steeds vaker te maken met weersextremen, droge zomers en natte winters. In deze regio is behoefte aan een gebied waar een overschot aan water tijdelijk opgevangen kan worden. Dat kan nu in de Nieuwe Driemanspolder.”

Genoeg te zien en doen
In de Nieuwe Driemanspolder is voor iedereen wel iets moois te zien en te doen. Zo is meer dan 7 kilometer wandelpad aangelegd en 4,5 kilometer aan ruiterpaden. Nadine Stemerdink: “De fietspaden in het gebied - maar liefst 12 kilometer - sluiten goed aan op andere fietsroutes in onze gemeente en op bestaande paden in de omgeving. Daarnaast is de polder een van de weinige plekken in de omgeving met mooie menroutes, waar met paard en wagen gereden kan worden. Zeker voor onze gemeente, met zoveel liefhebbers van de paarden- en mensport, een welkome aanvulling. Ik ben trots dat onze gemeente de Nieuwe Driemanspolder straks samen met gemeente Zoetermeer beheert. Het is een uniek gebied en een grote aanwinst in de regio. Ik heet iedereen dan ook van harte welkom in de Nieuwe Driemanspolder!”

Vanaf de website van de Nieuwe Driemanspolder www.n3mp.nl is een podcast van boswachter Arjan Postma te beluisteren. Ook staan daar een routekaart en korte filmpjes. Daarmee kan iedereen thuis op ieder moment en zo vaak als hij/zij wil, al luisterend met Arjan mee op wandeltocht en de polder ontdekken. Arjan vertelt in geuren en kleuren over al het moois dat hij onderweg in het prachtige gebied tegenkomt.

Nog niet helemaal af
Het natuur- en recreatiegebied is nog niet helemaal af. Zeker rondom het aanvoertracé vanuit Stompwijk moet nog werk worden verzet. Daarom is alleen het grote middendeel rondom de plas nu te bezoeken. Als alles volgens planning verloopt, zijn de werkzaamheden eind 2020 volledig afgerond en gaat het gehele gebied open.

De Nieuwe Driemanspolder is gerealiseerd door het hoogheemraadschap van Rijnland in samenwerking met de provincie Zuid-Holland, de gemeenten Leidschendam-Voorburg, Zoetermeer en Den Haag, Landschapstafel Duin, Horst & Weide en de Metropoolregio Rotterdam Den Haag. Kijk voor meer informatie over het gebied op www.n3mp.nl.

Uit de krant