Logo hetkrantje-online.nl
Burgemeester Tigelaar met Lody en Willem Zandbergen (foto: gemeente LV).
Burgemeester Tigelaar met Lody en Willem Zandbergen (foto: gemeente LV).

Postume uitreiking Mobilisatie-Oorlogskruis aan broers Varkevisser

  •   keer gelezen   Actueel

Leidschendam - Burgemeester Klaas Tigelaar reikte vandaag donderdag 10 september het Mobilisatie-Oorlogskruis postuum uit aan de heer Lody Zandbergen, als oudste achterneef van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Emile Varkevisser en Herman Victor Varkevisser.

De ceremonie vond plaats in het gemeentehuis in Leidschendam in het bijzijn van de broer van de heer Zandbergen, Willem Zandbergen.

Herman Victor Varkevisser kwam op als gewoon dienstplichtige van de lichting 1941 en werd ingelijfd bij de Landstorm afdeling Semarang. Hij werd in maart 1942 krijgsgevangene en overleed in krijgsgevangenschap op 17 oktober 1943 te Kuie in Thailand. Emile Varkevisser kwam eveneens op als gewoon dienstplichtige, bij de 2de Landstorm afdeling Bandoeng en overleed aan boord van de Junyo Maru in de Indische Oceaan op 18 september 1944.

De gebroeders Zandbergen, zijn als achterneven verheugd met deze mooie blijk van respect en waardering voor de inzet van hun oudooms onder destijds buitengewoon moeilijke omstandigheden.

Mobilisatie-Oorlogskruis
Het Mobilisatie-Oorlogskruis was bestemd voor militairen en oud-militairen, die na 6 april 1939 en voor 20 mei 1940 ten minste 6 maanden in dienst waren. Of voor hen die na 9 mei 1940 en voor 19 mei 1940 in dienst waren buiten vijandelijk of door de vijand bezet gebied. Ook in aanmerking kwamen militairen en oud-militairen die na 30 augustus 1939 en voor 3 september 1945 ten minste 6 maanden dienst deden aan boord van een onder Nederlandse vlag opererend schip of vliegtuig. Hierbij moest wel het belang van de Nederlandse staat worden gediend. De onderscheiding wordt toegekend door de minister van Defensie.

Meer berichten