Het bijzondere unieke en mobiele orgel van het Castello Consort (foto: pr CC).
Het bijzondere unieke en mobiele orgel van het Castello Consort (foto: pr CC).

Bijzonder orgel logeert komend jaar in Franse Kerk

Actueel 768 keer gelezen

Voorburg - Het komend jaar zal er een heel bijzonder muziekinstrument in de Franse Kerk in Voorburg logeren: een orgel, dat gebouwd is naar voorbeelden uit Italië rond 1600, speciaal voor de uitvoeringen van oude muziek.

Het orgel is het enige in Nederland en is extra speciaal omdat het eenvoudig te transporteren is, en zo naar allerlei concertlocaties gebracht kan worden. Bovendien kan het, net als vroeger, zonder elektriciteit spelen (met balgen), en heeft het nog veel andere eigenschappen die hedendaagse orgels in Nederland niet meer hebben.

Het orgel is een initiatief van het ensemble Castello Consort, dat in de afgelopen jaren met hard werk en onderzoek alles heeft uitgewerkt en het benodigde bedrag met fondsen en donaties heeft kunnen verzamelen.

Natuurlijk zal het ensemble Castello Consort nu ook veel muziek naar Voorburg gaan brengen, om te beginnen eind november in concerten in de Oude Kerk (om de hoek van de Franse Kerk) met feestelijke en spectaculaire muziek uit het 17e-eeuwse Venetië: Giovanni Gabrieli, Francesco Cavalli en anderen.

Het Castello Consort is een ensemble met een passie voor muziek uit de renaissance en vroege barok. De muzikanten onderzoeken constant een expressieve, vocale geluidskwaliteit en harmonieus samenspel. De kern van het ensemble wordt gevormd door Elise (viool), Matthijs (sackbut) en Anne-Linde (cello, basviool & viola da gamba). Deze kern wordt voor elk programma, afhankelijk van het repertoire, uitgebreid met andere musici.

Meer informatie ook op www.castelloconsort.com.

Het orgel in bedrijf (foto: pr CC).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant