Damlaan vol auto's (foto: Vereniging Eigenaren Nieuw Damplein).
Damlaan vol auto's (foto: Vereniging Eigenaren Nieuw Damplein).

Geduld bewoners Damplein niet eindeloos

Actueel 1.450 keer gelezen

Leidschendam - De Vereniging van Eigenaren Nieuw Damplein dringt er in een open brief aan de gemeenteraad op aan om niet pas over 10 jaar een einde te maken aan het sluipverkeer in het Damcentrum. 

De vereniging, waarvan o.a. meer dan 10 bedrijfspanden en 70 appartementen deel uitmaken, wil zo voorkomen dat het ondernemersklimaat in het centrum afglijdt. Ook wijst ze er op dat het verkeer zonder ingrijpen nog jaren onveilig blijft voor fietsers en voetgangers.

In de brief schrijft de vereniging het volgende. “B&W stellen voor om pas in 2030 in te grijpen in het doorgaande verkeer over de Vlietbruggen. Maar zo laat u de bewoners en de ondernemers in de dorpskern van Leidschendam opnieuw voor jaren in de steek. Al in 1998 besloot uw raad om het doorgaande verkeer uit het Damcentrum te verplaatsen naar de N14. We wachten al 22 jaar tevergeefs op de uitvoering van dat besluit. En nu dreigt daar opnieuw 10 jaar uitstel bij te komen. Nog eens tien jaar bijna 10.000 auto’s per dag over de sluisbrug, verstopte wegen, extra luchtverontreiniging bovenop de milieudruk van de A4 en een slechte bereikbaarheid van de Dampleingarage die al jaren overdag voor meer dan 60% leeg blijft.

Door opnieuw 10 jaar te wachten houdt u als gemeenteraad de verkeersonveiligheid en een slechte leefomgeving in het Damcentrum in stand. En neemt u op de koop toe dat het ondernemersklimaat in de dorpskern verder verslechtert. Winkels en dienstverlenende bedrijven staan onder druk en trekken weg als hun klanten niet onbelemmerd naar de parkeergarage kunnen rijden. Met weer tien jaar uitstel glijdt de bedrijvigheid in de dorpskern verder af en neemt de leegstand toe, net als het risico van ondermijning door bedrijven met een vaag economisch profiel.

Maak ons daarom niet blij met een dode mus. Toon bestuurlijke daadkracht en kies niet voor wéér tien jaar uitstel. Erken dat nu moet worden gehandeld, los van de vraag of er straks wel of geen brug bijkomt. Maak zonder verder uitstel een einde aan het sluipverkeer dat wonen, winkelen en werken in de dorpskern bederft. B&W schetsen zelf ook hoe dat kan: door het afsluiten van een klein stuk van het Damplein voor doorgaand verkeer te combineren met vrije doorgang voor de bewoners en de omringende wijken. En ook voor bezoekers die dan moeiteloos naar de parkeergarage mogen rijden om te parkeren en daarna hun weg te vervolgen. Als dit gelijktijdig word toegepast op de Wijkerlaan en de Kerkstraat rijdt het doorgaand verkeer over de Vliet voortaan over de wegen waar het hoort.

Verder uitstel is niet te rechtvaardigen. Het is schadelijk en onnodig. In de afgelopen jaren is het inspraaktraject met bewoners en belanghebbenden wel gelopen. Alle noodzakelijke studies zijn verricht. U kunt nu daadwerkelijk doorpakken. Kies er niet voor om dat aan uw opvolgers in de raad over te laten, over 10 jaar of nog later”.

Zie voor meer ingezonden brieven over de extra brug over de Vliet ook hier.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant