Afbeelding

Gewijzigd bestemmingplan Schakenbosch vastgesteld

Actueel 1.755 keer gelezen

Leidschendam - De gemeenteraad heeft het gewijzigde bestemmingsplan voor de herontwikkeling van Schakenbosch vastgesteld. De gemeenteraad geeft hiermee groen licht om het voormalige GGZ-terrein te ontwikkelen tot een gevarieerde woonlocatie in het groen, een openbaar park voor omwonenden en toekomstige bewoners en zorg- en maatschappelijke voorzieningen.

Nadat de gemeenteraad eerder in 2020 besloot het bestemmingsplan niet vast te stellen zijn er aanpassingen gedaan en aanvullende afspraken gemaakt met de ontwikkelaar en betrokkenen. Wethouder Jan-Willem Rouwendal: “Nu het bestemmingsplan is vastgesteld en we afspraken hebben gemaakt met de ontwikkelaar kunnen we verder met de volgende stap, het verder uitwerken van de plannen. Dit willen we samen doen met betrokkenen en de omgeving van Schakenbosch. Zij zullen een uitnodiging krijgen om daarover mee te denken.”

Het gewijzigde bestemmingsplan maakt het mogelijk om op de locaties, waar nu nog bebouwing staat en in het verleden bebouwing heeft gestaan, 325 woningen in het sociale, middeldure en duurdere segment en zorg- en maatschappelijke voorzieningen te bouwen. Verschillende historische gebouwen op het terrein worden behouden en getransformeerd, zoals het Economiegebouw en de monumentale Hulp- en Heilkerk. Ook komt er nieuwbouw. In het bestemmingsplan zijn ook locaties aangewezen waar zorg- en maatschappelijke voorzieningen komen. De plannen voor het maken van zorgplaatsen, een gezondheidscentrum en een wijkleercentrum kunnen nu concreet worden uitgewerkt.

Uitgaande van de bestaande ‘parkstructuur’ wordt een nieuw openbaar park aangelegd. Driekwart van het hele gebied blijft (semi) openbare ruimte. Hier komen wegen, paden, een boomgaard, grasvelden en vijvers. Veel bomen worden de komende jaren opnieuw geplant en oude gezonde bomen blijven zoveel mogelijk behouden. Het park wordt na aanleg door de ontwikkelaar eigendom van de gemeente, zij gaat het beheren en onderhouden. De woonlocatie wordt zo ontwikkeld dat de auto zich te gast voelt, de fietser voorrang heeft en de voetganger zich veilig en gemakkelijk door het park kan bewegen.

Extra milieu- en verkeeronderzoek

In de zomer van 2020 vroeg de gemeenteraad om het uitvoeren van een Integrale milieueffectrapportage, een zogenaamde ‘MER’, voor Leidschendam-Noord. De uitvoering van zo’n onderzoek is voor de realisatie van dit project niet verplicht. Om wel gehoor te geven aan de oproep van de gemeenteraad en omwonenden, wordt los van dit project een integraal milieuonderzoek voor Leidschendam-Noord uitgevoerd. Daarnaast wordt er onderzoek gedaan naar de verkeerseffecten van de verschillende ontwikkelingen in Leidschendam-Noord en de herinrichting van de Veursestraatweg. Beide onderzoeken worden medio 2021 opgestart.

Nu het bestemmingsplan is vastgesteld gaat de ontwikkelaar aan de slag met het uitwerken van de plannen voor de woningbouw op de verschillende locaties. Ook maken de ontwikkelaar en gemeente samen een plan hoe de (semi) openbare ruimte kan worden ingericht en daarbij wordt de omgeving betrokken.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant